Supergezond en zeer creatief bedacht; deze groente-lasagne uit het kookboek ‘De Smaak van Sicilië’ van Ursula Ferrigno. Tegenwoordig zijn er heel wat mensen die koolhydraatarm willen eten, of gluten proberen te vermijden. Dit zeer Italiaans smakende gerecht is dan een uitkomst. De pastavellen worden namelijk vervangen door zelfgebakken omeletjes met Parmezaanse kaas. Hoe leuk is dat. Dus niet alleen vegetarisch, maar ook nog koolhydraatarm!
In haar kookboek heet dit gerecht Frittata Lasagne. Schrijfster Usula Ferrigno zegt hierover: “Perfect voor mensen met een glutenallergie, maar laat ook anderen ervan genieten. Je kunt je uitleven met de vulling. Ik gebruik graag spinazie en de kleur van dit gerecht doet me denken aan de Italiaanse vlag.”
Welke wijn bij Groente-lasagne zonder pasta?
Het gerecht smaakt kruidig en licht zuur door de tomatensaus. Een grauburgunder oftewel pinot gris is hier een goede keus. Want de rondheid van de wijn past heel goed bij het romige van de omelet. Daarbij heeft hij voldoende body om overeind te blijven bij dit gerecht, want de Parmezaanse kaas maakt het pittig.

Groente-lasagne zonder pasta
Ingredienten
- 8 grote eieren
- 125 g Parmezaanse kaas geraspt,
- handvol basilicum fijngehakt
- handvol bladpeterselie fijngehakt
- 4 el olijfolie of boter
- 300 g passata
- 200 g ricotta of buffelmozzarella geraspt
- 250 g spinazie gehakt en stelen verwijderd
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Extra nodig
- ovenschaal 20x30 cm, ingevet
Bereiding
- Meng in een kom de eieren en Parmezaanse kaas (houd 2 eetlepels achter). Voeg zout, peper, basilicum en peterselie toe.
- Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote koekenpan en voeg 3 eetlepels van het eimengsel toe. Bak in 4 minuten op halfhoog vuur een omeletje. Keer die om en bak ook de andere kant goudgeel. Bak op dezelfde manier nog 7 omeletjes. Laat even afkoelen. Snijd de omeletjes in repen.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Leg een laag passata (ca. 3 eetlepels) in de ovenschaal, daarop 1/3 deel omeletrepen, dan 1/3 deel ricotta of mozzarella en een handvol spinazie. Ga zo door tot je drie lagen hebt. Strooi bovenop een dunne laag Parmezaanse kaas. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal circa 30 minuten in de hete oven tot het gerecht bubbelt. Serveer het heet.
Bij deze groente-lasagne is wat extra groente ter afwisseling extra lekker. Maak een groene salade of deze met venkel gevulde rode paprika’s uit hetzelfde boek.

Het kookboek De smaak van Sicilië
Prachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.
Bestellen kun je hier:
Titel : De smaak van Sicilië
Auteur : Usula Ferrigno
Uitgever : Edicola Publishing
ISBN : 978 94 92500 09 0
Prijs : € 24,99
Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit De smaak van Sicilië. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!