Supergezond en zeer creatief bedacht; deze groentelasagne uit het kookboek ‘De Smaak van Sicilië’ van Ursula Ferrigno. Tegenwoordig zijn er heel wat mensen die koolhydraatarm willen eten, of gluten proberen te vermijden. Dit zeer Italiaans smakende gerecht is dan een uitkomst. De pastavellen worden namelijk vervangen door zelfgebakken omeletjes met Parmezaanse kaas. Hoe leuk is dat. Dus niet alleen vegetarisch maar ook nog koolhydraatarm!
VOEDINGSWAARDE P.P.: 515 Kcal, 37 gram Vet, 34 gram Eiwit, 8 gram Koolhydraat
In haar kookboek heet dit gerecht Frittata Lasagne. Schrijfster Usula Ferrigno zegt hierover: “Perfect voor mensen met een glutenallergie, maar laat ook anderen ervan genieten. Je kunt je uitleven met de vulling. Ik gebruik graag spinazie en de kleur van dit gerecht doet me denken aan de Italiaanse vlag.”
Welke wijn bij ‘Groentelasagne zonder pasta’?
Het gerecht smaakt kruidig en licht zuur door de tomatensaus. Een grauburgunder oftewel pinot gris is hier een goede keus. Want de rondheid van de wijn past heel goed bij het romige van de omelet. Daarbij heeft hij voldoende body om overeind te blijven bij dit gerecht, want de Parmezaanse kaas maakt het pittig.
4 personen | 30 minuten + 30 minuten oventijd |
Ingrediënten
- 8 grote eieren
- 125 g Parmezaanse kaas, geraspt,
- handvol basilicum, fijngehakt
- handvol bladpeterselie, fijngehakt
- 4 el olijfolie of boter
- 300 g passata
- 200 g ricotta of buffelmozzarella, geraspt
- 250 g spinazie, gehakt en stelen verwijderd
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- extra: ovenschaal 20×30 cm, ingevet
Stap 1
Meng in een kom de eieren en Parmezaanse kaas (houd 2 eetlepels achter). Voeg zout, peper, basilicum en peterselie toe.
Stap 2
Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote koekenpan en voeg 3 eetlepels van het eimengsel toe. Bak in 4 minuten op halfhoog vuur een omeletje. Keer die om en bak ook de andere kant goudgeel. Bak op dezelfde manier nog 7 omeletjes. Laat even afkoelen. Snijd de omeletjes in repen.
Stap 3
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Leg een laag passata (ca. 3 eetlepels) in de ovenschaal, daarop 1/3 deel omeletrepen, dan 1/3 deel ricotta of mozzarella en een handvol spinazie. Ga zo door tot je drie lagen hebt. Strooi bovenop een dunne laag Parmezaanse kaas. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal circa 30 minuten in de hete oven tot het gerecht bubbelt. Serveer het heet.
Lekker met een groene salade of de met venkel gevulde rode paprika’s (komen volgende week op de site!).
Het kookboek
Prachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.
Bestellen kun je hier:
Titel : De smaak van Sicilië
Auteur : Usula Ferrigno
Uitgever : Edicola Publishing
ISBN : 978 94 92500 09 0
Prijs : € 24,99
Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit De smaak van Sicilië. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!
Heerlijk recept. Al een keer met veel plezier van gesmuld met het hele gezin. Vraagje. Is het ook een optie om het al eerder op de dag te maken en pas s avonds in de oven te zetten?
Geen idee! Het lijkt mij een kwestie van uitproberen. Succes. Als het lukt hoor ik het graag!
leuk