Meatless Monday

Gevulde eieren met avocado

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Vandaag geen vegetarisch hoofdgerecht, maar wel een leuke vega borrelhap voor komende zondag (vaderdag): gevulde eieren met avocado. Heerlijk romig en smeuïg. Je verwacht het misschien niet, maar de uienpoeder is hier van cruciaal belang, want die zorgt voor spanning. Te koop bij de Jumbo. Super simpel om te maken!

Gevulde eieren met avocado in de tuin
Gevulde eieren met avocado, bij mij in de tuin

Let goed op bij het kopen van je avocado. Hij moet echt rijp zijn, want een onrijpe is te hard om door de vulling te prakken. Ik voegde nog wat extra mayonaise en iets meer avocado toe om de vulling nog iets romiger te krijgen. De citroensap voorkomt dat de eieren verkleuren.

Hoe houd je de dooier in het midden?

Maak je gevulde eieren dan is het heel belangrijk dat de dooier mooi in het midden zit. Niets is erger, dan dat de dooier helemaal naar 1 kant is gezakt (meestal is dit dan de stompe kant waar de luchtkamer zit heb ik gemerkt) en je de dooier er dus niet meer zonder kleerscheuren eruit gewipt krijgt. Aan een kant houd je dan een doorzichtig dun wit randje over dat nauwelijks nog gevuld kan worden. Hoe los je dat op?

  1. Zorg dat je je eieren bewaard met de punt naar beneden. Aan de boven- en onderkant van de dooier zitten de zogenaamde hagelsnoeren die ervoor zorgen dat de dooier op z’n plaats blijft. Aan de puntige kant zitten drie hagelsnoeren en aan de stompe kant maar twee. Als je de eieren dan met de punt naar beneden bewaart, blijft de dooier het meest gecentreerd.
  2. Heb je hier niet op gelet, en heb je eieren die meer dan twee weken zou zijn, dan is er niet veel meer aan te doen. Enige oplossing is om tijdens het koken te blijven roeren.
  3. Gebruik (redelijk) verse eieren. Dat is mijn oplossing. Niet direct van de boer als ze net gelegd zijn, maar net gekocht in de supermarkt. Heb je té verse eieren, dan ontstaat het probleem  dat de eieren weer heel slecht te pellen zijn. Dat wil je ook niet, van die gevulde eieren met gehavende buitenzijde.

Welke wijn bij gevulde eieren met avocado?

Eieren en wijn vormen misschien niet de allerbeste combinatie. Maar met mousserende wijn gaat het meer dan uitstekend. Dus kies voor champagne, cava of een crémant. Welke? Lees mijn test verhaal Betaalbare bubbels tot € 30,-. Of kijk nog even naar de rosé champagne van Marie Copinet in mijn webshop.

 

Gevulde eieren met avocado
Bereiding: 25 min
Simpel te maken borrelhapje. Avocado zorgt voor extra kleur en romigheid. Uienpoeder geeft spanning.
Aantal 12 stuks

Ingredienten
  

  • 6 eieren
  • ¾ rijpe avocado
  • 5 druppels tabasco
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ theelepel uienpoeder
  • 1 koffielepel mayonaise
  • zout versgemalen peper

versiering

  • 3 kerstomaatjes
  • 1 takje peterselie

Extra nodig

  • zeef

Bereiding
 

  • Breng in een steelpannetje water aan de kook. Kook de eieren ca. 7 minuten bijna hard. Haal ze uit het water en laat schrikken onder koud stromend water.
  • Snijd de eieren voorzichtig in de lengte doormidden. Haal met de punt van een mes de eidooiers uit het eiwit. Doe de dooiers in een kom. Snijd een dun plakje van de bolle onderkant van ieder ei zodat de eieren een ‘voetje’ krijgen en daardoor niet zo snel omvallen.
  • Doe de eidooiers in een zeef en duw ze met de achterkant van een lepel erdoor. Prak de avocado in een andere kom fijn. Roer de tabasco en citroensap erdoor. Duw ook het avocadomengsel door de zeef. Meng eidooier met het avocadomengsel. Roer het uienpoeder erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Gebruik een lepel of spuitzak om de eieren te vullen. Snijd de kerstomaatjes in vieren . Garneer elk ei met een kwart tomaat en een toefje peterselie.

Spreekt avocado niet zo aan. Deze eieren zijn ook superlekker:

 

Het kookboek: borrelbijbel

Duimendik kookboek met ruim 250 suggesties voor verrassende borrelhapjes. Van klassieker en cocktails tot kaasplanken en het zelf maken van chips.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover Borrelbijbel Titel : Borrelbijbel
Auteur : Ramon Brugman
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 48862 62 7
Prijs : € 33,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept