Meatless Monday

Andijviestamppot met kerstomaat

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Vandaag iets supersimpels uit de Hollandse keuken: rauwe andijviestamppot. Niet met gehaktballetjes, maar met geitenkaas en kerstomaat. Fris, licht en vegetarisch. De andijvie gaat vers door de puree en maakt het heerlijk knapperig. De kerstomaat zorg voor een fris tintje. Bovendien heel makkelijk te maken en zo klaar.

 Welke wijn bij andijviestamppot met kerstomaat?

Welke wijn erbij? Drink hier een Beaujolais bij. Schenk hem licht gekoeld. De frisse zuren van de wijn passen goed bij de frisse tomaat en de knapperige andijvie.

Muziek: een nummer van Marlon Williams  van de cd Make Way For Love. Als eerbetoon aan mijn vader… Prachtige muziek die ik iedereen kan aanraden.

4 personen30 minuten

 Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild
  • zout
  • 100 ml melk
  • 50 gram boter
  • 1 krop andijvie, fijngesneden en gewassen (ca. 600 gr)
  • versgemalen peper
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 150 gram harde geitenkaas, in blokjes

Stap 1

Zet de aardappelen met een beetje zout en een laagje water op en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 25 minuten gaar. Giet het vocht af en stoom de aardappels op laag vuur nog 1 minuutje droog. Stamp de aardappels tot een grove droge puree. Voeg 100 ml hete melk en boter bij de aardappels en  meng tot een smeuïge puree. Schep de andijvie erdoor en laat nog ca. 5 minuten samen doorgaren. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Bak intussen in een koekenpan de kerstomaatjes tot ze net iets open barsten. Bestrooi met de bieslook. Schep de kaasblokjes erdoor. Verdeel de stamppot over vier borden en schep het kaasmengsel erop.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *