Basis

Hoe bak je de perfecte entrecôte?

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Samen met de biefstuk is de entrecôte een van de meest geliefde stukken rundvlees. Een perfect gebakken exemplaar smelt bijna op je tong en is dan ook in een mum van tijd verdwenen in je maag.
Wil je ook de geheimen leren van een goede entrecôte bakken? Ik deel je graag mijn gouden tips. Uiteraard met een overheerlijke champignonsaus als begeleider!

Goede voorbereiding is het halve werk, en ook als je spreekt over ‘de perfecte entrecôte’ is deze uitspraak van toepassing. We beginnen daarom met een paar tips die je van te voren uitvoert en die je helpen om de lekkerste entrecôte te bakken.

Waar moet je op letten bij de voorbereiding?

  1. Hoe verser het vlees, hoe beter, denk je misschien. In werkelijkheid zit dat anders, want een entrecôte is nog lekkerder als het stuk vlees een paar dagen heeft kunnen rijpen. Weet je langer van te voren dat je een entrecôte op tafel wilt zetten? Koop het vlees dan paar dagen eerder en laat het lekker in de koelkast staan.

 

  1. Voordat je echt gaat bakken, laat je de entrecôte eerst op kamertemperatuur komen: we willen het vlees niet laten ‘schrikken’ of met een koude binnenkant eindigen. Zet de entrecôtes ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast.

 

  1. Voor we aan de slag gaan met deze lekkere stukken vlees, verzamelen we alles wat we nodig hebben om het perfect te maken. De entrecôte is van zichzelf al ontzettend smaakvol, maar in dit geval breiden we het smulfeest uit met een romige champignonsaus. Mocht dat niet zo jouw smaak zijn, dan kun je de champignonsaus ook weglaten. Begin in ieder geval eerst met het maken van de champignonsaus (zie recept hieronder), want de entrecôte is snel gebakken en de saus moet dan klaar staan.
4 personen10 minuten

Ingrediënten entrecôtes

  • 2 stukken entrecôte à 250 gram
  • 50 gram roomboter
  • zout, versgemalen peper
  • Extra: aluminiumfolie

Zo bak je de perfecte entrecôte!

Perfecte entrecôte bakken
Perfecte entrecôte bakken

Stap 1

Laat eerst het vlees in ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen. Kruid de stukken vlees aan één kant met versgemalen peper en zout.

Stap 2

Zet de bakpan op een middelhoog vuur. Maar heb je een inductie kookplaat, gebruik dan de stand die net een tandje hoger dan de middelste stand is. Laat vervolgens de roomboter smelten in de pan en wacht tot het goudbruin van kleur is.

Stap 3

Snijd het vetrandje van de entrecôte af en bak die eerst. Zo bak je het vlees in het smaak van zijn eigen vet.

Stap 4

Leg nu de entrecôtes in de pan, op de kant die je net gekruid hebt. Een vork gebruiken of het vlees tussendoor prikken is uit den boze, dus gebruik liefst een vleestang of desnoods een lepel. Zo behoud je de sappigheid die dit stukje vlees zo smakelijk maakt.

Stap 5

Bak de entrecôtes om ze medium rare te krijgen ca. 3 minuten per kant op halfhoog vuur. Bak een zijde nooit meerdere keren. Gaat jouw voorkeur uit naar meer doorbakken, laat ze dan per kant gewoon iets langer door bakken. Kijk wel uit dat je het vlees niet verpest door het te lang door te laten bakken, want dat zou zonde zijn! Bovendien tijdens het bakken niet te veel bewegen in de pan, dat gaat ten koste van het bruiningsproces en de cruciale smaakontwikkeling.

Stap 6

Nu komt het moeilijkste gedeelte: de entrecôtes laten rusten – in plaats van ze direct te serveren. Wikkel ze losjes in aluminiumfolie en heb nog 5 minuten geduld. Snijd het vlees in plakjes en verdeel de entrecôtes over 4 warme borden. Verwarm intussen de champignonsaus. (Je kunt eventueel nog wat overgebleven bakvet aan de saus toevoegen voor extra smaak!) Schep champignonsaus over de entrecôte. Lekker met aardappeltjes uit de oven en een groene salade.

Entrecôte met champignonsaus
Entrecôte met romige champignonsaus

 

ROMIGE CHAMPIGNONSAUS

4 personen, 15 minuten

  • 3 sjalotten, gepeld
  • 300 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 25 gram roomboter
  • 150 ml bospaddenstoelenbouillon (van tablet)
  • 200 ml kookroom
  • zout, versgemalen peper
  • Extra: keukenmachine of blender, staafmixer

Stap 1

Doe sjalotjes, champignons en knoflook in de keukenmachine of blender en verwerk ze op een grove maalstand. Verhit de boter in een steelpan. Voeg je het gemalen champignonmengsel toe en bak al roerend ca. 3 minuten.

Stap 2

Voeg de bouillon toe en laat het een paar minuten koken. Voeg dan de kookroom toe. Blijf tussendoor roeren en wacht tot de saus begint te koken. De saus moet niet al te dun zijn, dus als dit wel het geval is, moet het nog wat langer koken om in te dikken. Haal van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
Heb je een lekker romige saus? Dan ben is die klaar om geserveerd te worden, samen met jouw perfecte entrecôte!

 

Welke wijn bij entrecôte met champignonsaus?

Rood vlees, zoals een gebakken entrecôte, vraagt om een stevige rode wijn die best nog wat tannines mag hebben. Kies bijvoorbeeld voor de Argentijnse Malbec of een Bordeaux, zoals een Saint-Emilion of Pomerol.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *