Voor het weekend

Zalm uit de oven met krokante kokos: snel en makkelijk!

De bakplaat gerechten van Rukmini Iyer zijn ongelooflijk populair. Deze zalm met een krokant laagje van kokos met limoen komt uit haar nieuwste kookboek ‘India Express’. Zoals altijd is ook dit gerecht makkelijk om te maken en lekker snel klaar. Let op: recept voor twee personen!

In het intro van het recept vertelt Rukmini het volgende:

Als je deze Zuid-Indiase smaakmaker (een mengsel van kokos, chilipeper, munt, knoflook en limoen) een keer geprobeerd hebt, ga je hem overal op gebruiken: witte vis, kip, paneer, gebakken groenten. Hier krijgt de zalm er een lekker korstje van en worden de tomaten en ui er ook mee op smaak gebracht. Een fijne, snelle eenpansmaaltijd.’

Wij hebben het recept wel twee maal uitgetest. En de topping een klein beetje aangepast. De hoeveelheid limoen in het kruidenmengsel was echt veel te veel. Nu is het top!

Welke wijn bij zalm uit de oven met kokos?

De zalm is smeuïg en nog net een beetje rosé van binnen. Dat is lekker. De krokante topping is lekker kruidig en smaakt licht naar kokos. De gebakken tomaatjes maken het lekker fris. Wij dronken hier een Italiaanse rosé bij: de chiaretto uit Veneto. Het kleine zoetje in de wijn past perfect bij zo’n gerecht met een Aziatisch tintje. De frisse zuren sluiten aan op de tomaatjes.

Zalm uit de oven met chilipeper, kokos & limoen en gebakker kerstomaten uit het kookboek India Express van Rukmini Iyer

Zalm uit de oven met kokos

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 35 minuten
Rosé gebakken zalm uit de oven op een bedje van kerstomaat en rode ui. De kruidige Indiase topping maakt dit gerecht subliem.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

Topping

  • 4 eetlepels geraspte kokos
  • 1 verse rode peper zonder zaadjes
  • handvol muntblaadjes ca. 4 gram
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1 theelepel zeezout

Vis

  • 1 kleine rode ui in dunne partjes
  • 250 gram kerstomaatjes gehalveerd
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 2 zalmfilets op de huid 350 gram

Extra nodig

  • blender of hakmolen van de staafmixer, braadslede of ovenschaal

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  • Doe de ingrediënten voor de topping in het bakje van de hakmolen van de staafmixer. Pureer tot de kokos goed is opgenomen en het een dikke smurrie is geworden. (Je moet wel de smurrie steeds naar beneden schrapen om het geheel goed fijngehakt te krijgen.)
  • Schep in een braadslede of ovenschaal de ui en kerstomaten door 1 eetlepel olie. Bestrooi met zout en peper. Bestrooi ook de zalmfilets met zout en peper. Leg de zalmfilets op de huid op het tomatenmengsel in de braadslede. Druk ca. 1 eetlepel van de kokostopping op elke filet.
  • Bak alles ca. 20 minuten in de oven tot de zalm gaar is. Bestrooi met muntblaadjes en dien heet op. Lekker met witte rijst, of gebakken aardappelen.

Het kookboek India Express

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet India Express met 75 verleidelijke recepten waarmee je eenvoudig en snel een heerlijke Indiase maaltijd op tafel zet. De meeste recepten zijn vega. Ook een toppertje is de Indiase zeebaars; zie hier het recept.

Bestellen kun je hier:

Titel : India Express
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1700 4
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer