(H)eerlijk rood

8,3 pnt: Italiaanse Rosso boordevol fruit

Uit Toscane komt mooie rode wijn, maar ook uit het naastgelegen Umbrië. Dat bewijst deze Rosso Umbria, Terre di Giano met volle overtuiging. Het is een expressieve rode wijn met de geur van pas geplukte, sappige kersen. Aards, fruitig, met een ronde en zachte aanzet, mondvullend en toch puur en fris. Deze dieppaarse wijn roept meteen herinneringen op aan die heerlijke zwoele Italiaanse zomernachten zittend op een terras ergens in de heuvels van Umbrië. En dat is niet ook zo verwonderlijk, want deze Terre di Giano is afkomstig van wijngaarden die uitkijken op de oude vestingstad Montefalco. Het proefpanel van I Love Food & Wine is zeer enthousiast over deze zeer toegankelijke rosso, boordevol rood fruit. En beloont dit met een ruime acht.

Terre di Giano wordt gemaakt door Azienda Moretti, een familiebedrijf sinds 1925. Omero Moretti en zijn dochters Giusy en Lucia werken volledig biologisch. Het bijzondere aan deze wijn is dat hij overwegend gemaakt is van een bijzonder inheems druivenras: de  Ciliegiolo (50%). Wijnmaker Omero Moretti vult dat aan met de klassieke rassen merlot (25%) en sangiovese (25).  Ciliegiolo komt ‘Ciliegia’; dat betekent ‘kers’ in het Italiaans. Een naam die past bij deze druif  vanwege de vorm, geur en smaak.

Vakmanschap en samenwerking

Sleutelwoord bij het wijnbedrijf Moretti is vakmanschap. “Wij gebruiken hoogwaardige technologie om een zo laag mogelijke interventiegraad te bereiken”, vertelt Omero. Maar om de teelt van inheemse variëteiten te bevorderen, is het hele gezin verantwoordelijk voor elk stadium van de productie: van de handmatige oogst in september, de wijnbereiding tot aan de verkoop. Voor de fermentatie heeft Moretti de hulp van de Universiteit van Perugia aangewend. Samen hebben ze de beste inheemse gisten van de verschillende druivenvariëteiten geselecteerd. De inheemse gisten benadrukken de al aanwezige aroma’s van de variëteit en maken de wijn intenser.

Tip: Vergeet niet te kijken naar de labels van Omero Moretti. Ter lering en vermaak, maar ook als eerbetoon aan Homerus citeert hij teksten uit de Ilias en de Odyssee over wijn en dronkenschap.

Wat eet je bij Terre di Giano Rosso Umbria?

Deze wijn is tegelijkertijd fruitig en kruidig. In combinatie met een soepele tanninestructuur maakt dat de wijn een geschikte partner voor de eerlijke aardse keuken, zoals pasta met ragù, met tomatensaus en wodka of met spaghetti bolognese , maar eveneens een côte de boeuf met peperjus. Ook bij charcuterie, luchtgedroogde worst, verse kaas, kippengehaktballen, stoemp en speksaus of bij paddestoelen doet de wijn het bijzonder goed.

Klik op de linkjes voor de bijbehorende recepten!!!

 

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Op de hoogte blijven van de lekkerste wijn-spijscombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *