Voor het weekend

Kalfsvlees met olijven

Uit het kookboek ‘De keuken van Corsica’ van Nicolas Stromboni komt dit recept Kalfsvlees met olijven. De schrijver annex wijnhandelaar wil iedereen laten meegenieten van zijn mooie eiland. Dat doet hij aan de hand van een aantal portretten en 80 heerlijke recepten. Foodspecialisten komen aan woord over hun passie voor een bepaald ingrediënt. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk VLEES komt Paul Salini aan bod. Hij is een echte Corsicaanse boer met een veestapel die bestaat uit een kruising tussen Limousins en Corsicaanse runderen. Maar hij combineert het boerenleven met de moderne wereld. Dit gerecht ‘Kalfsvlees met olijven’ is een traditioneel, beproefd recept uit zijn koker. Natuurlijk hebben we dit alvast uitgetest, maar we hebben wel een aantal specifieke Corsicaanse ingrediënten als vuletta (spek), karwijtijm en Oltermonti-olijven moeten vervangen door producten die in de Nederlandse supermarkt te koop zijn. Geniet van deze heerlijke stoofschotel!

Welke wijn bij Kalfsvlees met olijven?

De olijven, en de saus bepalen hier de keus van de wijn! Als echte wijnhandelaar tipt Nicolas een Corsicaanse rode wijn van Domaine Giudicelli. Eigenaar is hier de vrouwelijke wijnmaakster Muriel Giudicelli. Zij maakt rode wijn van de Corsicaanse inheemse druif niellucciu, een druivenras vergelijkbaar met de Italiaanse sangiovese. Kijk hier bij andere wijn.nl mocht je zo’n fles willen proeven. Uiteraard zal een Toscaanse wijn gemaakt van de Sangiovese hier ook goed bij smaken, zoals de Sangiovese Toscano van importeur Vinoblesse.

4 personen2½ uur

Ingrediënten

  • 500 gram kalfs- stoofvlees, in stukken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 50 gram pancetta, in stukjes
  • 1½ eetlepel tomatenpuree
  • 100 ml droge rosé
  • ½ eetlepel rasp van biologische sinaasappel
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 100 gram (Taggia) olijven of Olive nero
  • zout, zwarte peper

Stap 1

Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Schep het op een bord en zet apart.

Stap 2

Bak in het braadvet de ui, helft van de knoflook, bleekselderij en pancetta 5 minuten. Voeg het vlees en de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten. Schenk de wijn erbij en laat even inkoken. Voeg ½ l lauwwarm water, sinaasappelrasp, laurier, tijm en karwijzaad toe en stoof het vlees in ca. 2 uur op een heel laag pitjes gaar. Roer er na 1 uur de olijven door.

Stap 3

Voeg de rest van de knoflook toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen. Lekker met polenta, verse pasta of aardappelpuree en gestoofde spinazie.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover De keuken van CorsicaTitel : De Keuken van Corsica
Auteur : Nicolas Stromboni
Uitgever : Fontaine Uitgevers
ISBN : 978 90 5956 751 1
Prijs : € 24,95

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Meer makkelijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *