Voor het weekend

Luikse balletjes: extra lekker mét appel

Luikse ballen, oftewel Boulets à la Liégeoise; ken je dit Belgische streekgerecht? Ik had er nog nooit van gehoord. Deze Belgische gehaktballen worden geserveerd in een zoet-hartige saus op basis van stroop, uien en bouillon. Wij voegen er frisse schijfjes appel aan toe en daardoor wordt het nog lekkerder! Vlaamse frieten erbij…, en het feest is compleet.

Het geheim van Boulets à la Liégeoise zit in de combinatie van de gehaktballetjes en de saus. De gehaktballetjes worden gemaakt van varkens- en rundvlees, en zijn op smaak gebracht met kruiden zoals nootmuskaat en peper. De saus is een mix van ui, stroop, azijn en bouillon, die de gehaktballetjes een unieke smaak geeft. Eigenlijk zou je in dit recept Luikse stroop moeten gebruiken. Wij vervangen het door appelstroop. En dat gaat ook goed.

Wat is Luikse stroop?

Luikse stroopLuikse stroop, ook wel siroop genoemd, is een afkomstig van de Luikse stroopfabriek Siroperie Meurens. Het wordt gemaakt van diverse soorten fruit: appels, peren en dadels. In België is dit heel populair, want je kunt het gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Het is een echte delicatesse uit de Belgische Voerstreek en de smaak is fris-zoetzuur. Luikse stroop wordt verpakt in een zeer herkenbare groen-blauwe kartonnen potjes met een tekening van appelboompjes in bloesem. Je kunt het heel goed vervangen door een goede kwaliteit Hollandse appel-perenstroop of gewone appelstroop.

Vijftig tinten ballen

Het recept is afkomstig uit het kookboek Vijftig tinten ballen. Een handzaam boek dat een beetje geïnspireerd is door de Amerikaanse erotische filmserie Fifty Shades of Grey. Het Belgische schrijversteam, bestaande uit Bart van Leuven (foodfotograaf), Debbie Brackez (schrijfster erotische verhalen) en Stefaan Daeninck, wilde iets meer maken dan alleen een kookboek. Het werd een zinderend totaalconcept waarbij de overheerlijke ballenrecepten werden afgewisseld met korte erotische verhalen. En zoals zij zelf zeggen: ‘Eentje om duimen en vingers bij af te likken’!

Welke wijn bij Luikse ballen?

Bij deze heerlijke smeuïge gehaktballen in een zoet-zure saus drink je het liefst een rode wijn die niet al te zwaar is. Denk aan een wijn uit de Nieuwe Wereld met fruitaroma’s die ook mooi rijp zijn. Zoals bijvoorbeeld een Malbec uit Argentinië. Maar ook een Zinfandel uit Californië is een uitstekend idee. Meer zin in wit? Kies dan voor een volle Pinot Gris uit de Elzas!

Luikse ballen met appel uit het kookboek 50 tinten balletjes

Luikse ballen met appel

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 40 minuten
Luikse ballen zijn gehaktballen in een zoetzure saus met uien en appels. Een echt Belgisch streekgerecht uit Luik. Je hoeft er niet voor naar België, je maakt ze gewoon zelf thuis.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 gram versgeraspte nootmuskaat
  • zwarte peper versgemalen
  • 20 gram paneermeel of 2 beschuiten
  • 1 ei
  • 15 gram platte peterselie fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • 75 gram boter

Voor de saus

  • 2 zoete uien in halve fijne ringen
  • 2 appels Jonagold
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 potje runderfond 200 ml
  • 2 eetlepels Luikse stroop of appelstroop
  • 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes grof gehakt
  • 1 ½ eetlepel maizena

Extra nodig

  • appelboor, ovenschaal

Bereiding
 

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen. Zet even in de koelkast om stevige ballen te krijgen.
  • Maak intussen de uien schoon en snijd in halve ringen. Appels niet schillen. Maak met een appelboor mooie schijfjes.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vorm van het gehakt ca. 12 mooie ronde ballen. Verwarm de boter in een stoofpan tot het schuim wegtrekt en de boter lichtbruin is. Bak de ballen rondom aan. Schud met de pan om de ballen mooi rond te houden en toch mooi aan te bakken. Leg de ballen in ovenschaal, zet in de oven en laat in ca. 20 minuten gaar worden.
  • Maak intussen de saus. Gebruik de ‘balletjes’-pan om de saus te maken. Bak de uien en appelschijfjes ca. 3 minuten in de achtergebleven boter, voeg zonodig nog wat extra boter toe. Blus af met de rode wijnazijn. Voeg de runderfond en stroop toe en breng aan de kook.
  • Meng in een kopje de bloem met 2 eetlepels koud water tot een glad papje. Voeg toe aan de uien-appelsaus. Breng al roerende aan de kook en laat de saus binden. Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de ballen uit de oven en leg ze in de saus. Bestrooi met de rozemarijn. Lekker met aardappelpuree of krokante aardappelkroketten. Serveer met een frisse groene salade of gekookte sperziebonen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Vijftig tinten ballen
Auteurs : Bart van Leuven,Debbie Brackez, Stefaan Daeninck
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 9401 4722 34
Prijs : € 22,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept