Meatless Monday

Plaatpizza bianca: snel en makkelijk

Pizza bianca betekent ‘witte’ pizza. Dus zonder tomatensaus als ondergrond. Daarvoor in de plaats gebruik je witte ingrediënten als aardappel en mozzarella. Rozemarijn en knoflook zijn hier de smaakmakers. Al met al een makkelijk te maken plaatpizza (oftewel aardappelpizza) van de bakplaat.

Het recept is afkomstig uit het nieuwe kookboek ‘Bakplaatbijbel’ van Janneke Philippi. Wellicht ken je haar wel van haar vele kookboeken, of de rubriek in het tijdschrift Delicious. Plaatpizza bianca is een heerlijk en makkelijk te maken pizza, tenminste als je het pizzadeeg al klaar hebt staan. Ik gebruikte daarom een rol pizzadeeg van de Jumbo (!). Waarom? Dit pizzadeeg heeft een rechthoekige vorm en kun je à la minuut uitrollen op je bakplaat.  

Aardappel pizza oftewel Plaatpizza bianca
Plaatpizza met aardappel en mozzarella (homemade)

Welke wijn bij plaatpizza bianca?

Deze pizza is lekker romig met een duidelijke aardappelsmaak. Knoflook is op de achtergrond. Wij dronken er een glas Chardonnay bij van De Morgenzon uit Zuid-Afrika. Paste perfect. Niet te zwaar en de rondheid sluit aan op het romige van de pizza. Maar deze Chardonnay van Gall & Gall is ook een goede optie.

Aardappel pizza oftewel Plaatpizza bianca

Plaatpizza Bianca

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 40 minuten
Snel te maken pizza bianca. Je hebt ca. 20 minuten nodig om hem voor te bereiden voordat hij de oven in kan. Serveer er een groene salade met kerstomaat, avocado en lente-uitjes bij.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 rol gekoeld pizzadeeg Jumbo
  • 250 gram vastkokende aardappelen
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 2 bollen buffelmozzarella à 125 gram
  • Olijfolie extra vierge
  • ½ theelepel zeezout

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. (Op de verpakking van het pizzadeeg van Jumbo staat 200 °C, maar met 220 graden wordt de pizza lekker knapperig.)
  • Boen de aardappelen schoon, want je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze in dunne plakjes van ca. 1 millimeter dik. Hak de knoflook. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn (2 eetlepels).
  • Meng in een kom de aardappelplakjes met de knoflook, rozemarijn en de 2 eetlepels olijfolie. Snijd de mozzarella in plakjes.
  • Rol het pizzadeeg uit. Leg het deeg met het bijhorende bakpapier op de bakplaat van de oven. Verdeel de aardappelplakjes met de mozzarella over het deeg.
  • Bak de pizza in de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten gaar en goudbruin. Besprenkel de pizza ui de oven met extra vierge olijfolie en bestrooi met zeezout.
  • Lekker met een groene salade met tomaat, lente-ui, avocado en citroen-mosterddressing (die van Miljuschka bijvoorbeeld).

 

Het kookboek Bakplaatbijbel

Opnieuw een duimendik kookboek aan de loot van de stam kookbijbels. In dit boek ‘bakplaatbijbel’ vind je oneindig veel makkelijke recepten (230 stuks) voor doordeweeks, maar ook bijzondere gerechten voor in het weekend.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Bakplaatbijbel
Auteur : Janneke Philippi
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 652 6
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit plaatpizza recept op Pinterest
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.