Foodpairing

Welke wijn bij de Chinese keuken?

Hou je ook van de Chinese keuken? In het I Love Food & Wine-weekmenu van deze week komen heel wat heerlijke recepten langs. Maar welke wijn past daarbij? Daar is niet één antwoord op mogelijk. Elk Aziatisch land heeft zo zijn eigen eetcultuur. Met onderstaande suggesties laat ik wat Wijn&Spijs-combinaties zien die je kunt maken met Chinese gerechten. 

De Chinese keuken is zeer complex, want het land is groot en eigenlijk bestaan er vier grote culinaire keukens. Dat betekent dus eerst goed weten met welk gerecht je te maken hebt en hoe dat smaakt voordat je een wijn kunt kiezen. Om je te helpen geef ik hier een globaal overzicht van de vier grote keukens en wat algemene ideeën welke wijn je dan het best kunt kiezen.

Beijing keuken uit Noord-China

De Beijing keuken wordt ook wel de keizerlijke Chinese keuken (of Peking-keuken) genoemd en is vooral bekend van het gerecht Pekingeend. Nadruk ligt op gefrituurd en/of knapperigheid. Hier past rode wijn bij zoals Saint-Emilion en Pomerol uit de Medoc (Bordeaux rechteroever). Maar ook een Chianti Classico uit Toscane of Ribera del Duero uit het noorden van Spanje is een goed plan. Liever zin in witte wijn: Chardonnay is ook een goede begeleider.

Shanghai keuken uit Oost-China

De gerechten uit de Shanghai keuken zijn zacht en mild van smaak. In deze keuken zul je de meeste visgerechten tegenkomen. Bovendien wordt er veel gebruikt gemaakt van sojasaus, rijstwijn en rijstazijn. Combineert goed met frisse witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc, Soave of Vernaccia uit Italië.

Sichuan keuken uit Centraal en West-China

In de Sichuan keuken tref je vooral sterk gekruide en pittige maaltijden aan. Ze gebruiken veel specerijen. Zo’n pittige smaak vraagt om fris-fruitige witte wijn met een klein zoet accent zoals een Pinot Blanc, of Gewurtztraminer uit de Franse Elzas.

Meer zin in rood? Kies dan voor frisse, fruitige en vooral koel geschonken rode wijnen, die spelen het beste in op de pittige kruiden. Ze verfrissen de mond en hebben een ‘blussende’ werking. Daarnaast moeten ze wel voldoende body hebben.

Wat betekent dit? Bijvoorbeeld een gekoelde rosé of een frisse Beaujolais. Deze wijnen zijn fris, fruitig maar toch ook kruidig.

Kantonese keuken uit Zuid-China

In de Kantonese keuken draait het vooral om roerbakken en stomen van groente en vlees, welke op smaak worden gebracht met fruit, gember, chilipeper en soja. Het lastige van deze keuken is dat de gerechten vaak licht zoet zijn. Ze bevatten suiker of honing. Dim Sum is één van de bekendste gerechten uit deze keuken. Ook deze keuken vraagt om fris-fruitige witte wijn als Pinot Blanc, niet te droge Riesling of Gewurtztraminer. Ook de Lugana van Ca’dei Frati is een absolute aanrader. Wil je toch rood: kies dan voor lichte, niet te tanninerijke rode wijn, zoals Beaujolais, Bardolino, Dolcetto of Pinot Noir.

Zodra er gember aan te pas komt, kies dan voor Gewurtztraminer. Die versterkt de kruidige componenten in een saus.

 

Meer weten over Wijn & Spijs combinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.