Voor het weekend

Tarte tatin met peren

Tarte tatin is hier in huis een van de meest geliefde desserts. Peter, de man des huizes, is er dol op! Hij maakt hem graag met appels en gebruikt dan de tarte tatin-vorm van Le Creuset. Maar je kunt deze Franse klassieker ook maken met peer, ananas of zelfs witlof. Vandaag maken we hem met peren. En dat is een absolute aanrader!

Wat is een Tarte Tatin?

Maar wat is een tarte tatin precies? Een Tarte Tatin is een traditioneel Frans gebak dat bekend staat om zijn unieke bereidingswijze en heerlijke smaakcombinaties. Per toeval ontdekt in 1889 door de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin uit het Franse dorpje Lamotte-Beuvron.

Deze omgekeerde taart heeft in de loop der jaren wereldwijde bekendheid verworven. Het hoofdingrediënt van een Tarte Tatin zijn appels, die in boter en suiker worden gekarameliseerd voordat ze bedekt worden met een laag deeg. Vervolgens wordt de taart gebakken en bij het serveren omgekeerd, waardoor de karamel en appels aan de bovenkant verschijnen, bedekt met een knapperige laag deeg aan de onderkant.

 

Karamel, appels en knapperig deeg

Het bijzondere aan een Tarte Tatin is de combinatie van zoete, gekarameliseerde appels en de boterachtige textuur van het deeg. De karamel zorgt voor een rijke en diepe smaak, terwijl de appels hun natuurlijke frisheid behouden. Dit contrast van smaken en texturen maakt de Tarte Tatin tot een favoriet onder liefhebbers van gebak en desserts. Wij serveren een tarte tatin graag met een bolletje vanille-ijs of een dot crème fraîche.

 

Welke wijn bij tarte tatin met peer?

Bij zo’n heerlijk warm taartje met karamelsaus en een knapperige bodem schenk je een dessertwijn met voldoende zoetheid. Denk aan een Franse Muscat Baumes de Venise of Muscat de Rivesaltes. Maar ook een Sauternes sluit lekker aan op de friszoete perensmaak.

Tarte tatin met peren uit het kookboek Cuisine Carine

Tarte tatin met peren

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 45 minuten
Omgekeerde perentaart met karamel en knapperig bladerdeeg. Cognac zorgt voor wat pit.
Aantal 8 punten

Ingredienten
 

  • 50 gram boter
  • 90 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels cognac
  • blaadjes van 1 takje tijm
  • 4 peren geschild en gehalveerd
  • 1 rol gekoeld bladerdeeg
  • 1 eidooier losgeklopt
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 laurierblaadje

Extra nodig

  • vorm ø 25 cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een ovenvaste koekenpan of tarte tatin vorm. Voeg de suiker toe en verhit zachtjes en zonder te roeren in tot een mooie, bruine karamel.
  • Verdeel de peer erover met de bolle kant naar beneden en bak kort mee. Besprenkel met cognac en tijmblaadjes. Bedek met bladerdeeg, vouw het overhangende deeg rondom naar binnen en prik er gaatjes in. Bestrijk met eidooier en bak in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Verhit intussen op laag vuur de room met de suiker en de laurier tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur. Verwijder het laurierblaadje.
  • Neem de tarte tatin uit de oven en draai hem om. Dit is even een trucje: plaats er een bord of schaal op die groter is dan de bakvorm. Draai om met één hand op het bord en je andere hand (met ovenwanten uiteraard) onder de vorm of aan het handvat. Pas op dat je je niet verbrandt aan de karamel. Serveer de laurierroom erbij.

Het kookboek: Cuisine Carine

Prachtig kookboek voor mensen die houden van het goede leven, niet op dieet zijn en inspiratie halen uit het kleine. Veel authentieke recepten met ruime aandacht voor de mediterrane keuken. De fotografie is verzorgt door haar dochter Zora.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover Cuisine CarineTitel : Cuisine Carine
Auteur : Karin Gaasterland
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 6052 4
Prijs : € 33,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

2 reacties op “Tarte tatin met peren”

  1. Recept is prima, maar waarom zou je het bladerdeeg bestrijken met eierdooier? Dat komt straks aan de onderkant te zitten en niemand die er wat van ziet… Ik doe het in ieder geval nooit. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept