Ga terug
+ servings
Tarte tatin met peren uit het kookboek Cuisine Carine
Tarte tatin met peren
Omgekeerde perentaart met karamel en knapperig bladerdeeg. Cognac zorgt voor wat pit.
Aantal 8 punten
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 30 minuten
45 minuten

Equipment

  • vorm ø 25 cm

Ingrediënten
  

  • 50 gram boter
  • 90 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels cognac
  • blaadjes van 1 takje tijm
  • 4 peren geschild en gehalveerd
  • 1 rol gekoeld bladerdeeg
  • 1 eidooier losgeklopt
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 laurierblaadje

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een ovenvaste koekenpan of tarte tatin vorm. Voeg de suiker toe en verhit zachtjes en zonder te roeren in tot een mooie, bruine karamel.
  • Verdeel de peer erover met de bolle kant naar beneden en bak kort mee. Besprenkel met cognac en tijmblaadjes. Bedek met bladerdeeg, vouw het overhangende deeg rondom naar binnen en prik er gaatjes in. Bestrijk met eidooier en bak in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Verhit intussen op laag vuur de room met de suiker en de laurier tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur. Verwijder het laurierblaadje.
  • Neem de tarte tatin uit de oven en draai hem om. Dit is even een trucje: plaats er een bord of schaal op die groter is dan de bakvorm. Draai om met één hand op het bord en je andere hand (met ovenwanten uiteraard) onder de vorm of aan het handvat. Pas op dat je je niet verbrandt aan de karamel. Serveer de laurierroom erbij.

Voedingswaarde

Calorieën: 383kcal | koolhydraten: 40g | eiwit: 4g | vet: 24g | verzadigd vet: 10g | cholesterol: 55mg | vezels: 3g | suiker: 20g | vitamine C: 4mg