Cooqing-diner thuis

Tartaar van zwaardvis met avocadocrème

Als eerste gerecht, tijdens het Cooqingdiner bij restaurant Vineum,komt er tartaar van zwaardvis op tafel, begeleid door een avocadocrème en partjes rode grapefruit. Bovenop ligt een gefrituurde gamba in een krokant jasje. Een lust voor het oog met een palet van smaken: zachte avocado, zilte zwaardvis, krokante gamba met een mooi bittertje van de grapefruit.

Welke wijn bij tartaar van zwaardvis met grapefruit?

Bij dit voorgerecht van zilte vis met gefrituurde krokante gamba past de Riesling van Thomas Haar (met korting te koop bij Van Steenderen Wijnen) uitstekend. Door zijn verfrissende zuren sluit hij mooi aan op de strakheid van zwaardvis en de aroma’s van citrus passen goed bij de grapefruit. Ook de riesling van d’Arenberg is een goede keus.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • salsa verde
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 15 gram platte peterselie, zonder takjes
  • 10 gram bieslook
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • ½ sjalotje, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
  • 100 ml olijfolie
  • 1 theelepel Dyonmosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout, versgemalen peper

 

  • 1 rode grapefruit
  • 200 gram zwaardvis
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 avocado
  • 1 eetlepel melk
  • 2 theelepels citroensap
  • zout, versgemalen peper
  • 4 grote rauwe gamba’s, schoongemaakt
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eiwit
  • 4 eetlepels panko-paneermeel*
  • 1 theelepel selderijzout
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • frisee-sla
  • extra: frituurolie, 4 houten satéprikkers, 1 bakring 10 cm

Stap 1

Start met de salsa verde: pureer alle ingrediënten voor de salsa in de keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Was de grapefruit zorgvuldig onder koud stromend water. Rasp er wat schil af. Schil vervolgens boven een kommetje de grapefruit zo dik, dat je precies de witte velletjes meeneemt. Snijd de partjes vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Zet apart weg in het sap.

Stap 2

Snijd eventueel aanwezige ‘ draden’  uit de zwaardvis en snijd de vis in hele kleine blokjes. Meng de vis met 2 eetlepels olijfolie en 1 theelepel grapefruitrasp.

Zwaardvis tartaar portionering
Portioneren van de zwaardvis tartaar bij Vineum

Stap 3

Prak het avocadovruchtvlees heel fijn. Doe in een kom en meng met de melk, citroensap, zout en peper. Goed gladroeren.

Stap 4

Prik de gamba’s op een satéprikker. Zet drie diepe borden klaar; eentje met losgeklopt eiwit, eentje met bloem en eentje met panko. Breng de panko op smaak met selderijzout en kerriepoeder. Paneer de gamba’s: wentel eerst door de bloem, dan door het eiwit en tot slot door de panko.

Stap 5

Verhit het frituurolie tot ca. 180 °C. Leg een ingevette bakring op een bordje. Schep ¼ deel van de zwaardvis erin en druk goed aan. Verwijder de bakring. Maak nog 3 taartjes. Schep bovenop een eetlepel avocadocrème. Frituur de gamba’s tot ze lichtbruin zijn. Snijd ze half in en leg op de avocado. Lepel rondom wat salsa verde. Garneer met de frisee-sla en grapefruitpartjes.

* Panko is Japans paneermeel die zorgt voor een extra krokant paneerlaagje. Te koop bij de supermarkt of toko.

 

Recept: Zwaardvis met avocadocrème en gamba #vineum #cooqing #grapefruitGa je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

 

 

Benieuwd naar de andere gerechten uit het Cooqingdiner? Meld je aan voor de nieuwsbrief, dan blijf je automatisch op de hoogte.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *