Vol & Kruidig

8,5 pnt warmbloedige Rhône

Rode Rhône; wie kent dat niet? Maar tegelijkertijd is het een wijn met vele gezichten én enorme kwaliteitsverschillen. Deze versie van Domaine Calendal steekt absoluut boven het maaiveld uit! Afkomstig van de charmante importeur Marga van Winsen  van Rhône Values Wines. Tijdens de najaarsproeverij van Perswijn was ik al onder de indruk. En de kwaliteit werd nog eens bevestigd door het proefpanel van I Love Food & Wine. Misschien wat aan de dure kant, maar zijn prijs meer dan waard! 

‘You cannot make great wine without terroir, without a dedicated winemaker, without the rigth climate, and especially without passion’, zo luidt het motto van de markante wijnmaker Philippe Gambie. En die passie dat heeft hij, deze specialist op het gebied van de Rhône. Na jarenlang andere producenten van advies te hebben gediend, start hij samen met oud studievriend Gilles Ferran (ook oenoloog) Domaine Calendal. Ze bezitten een klein perceel (Plan de Dieu) met mourvèdre en oude stokken grenache noir en maken hiervan een ‘goddelijke’ Rhône Village. Tenminste, dat was het plan van deze boezemvrienden.

Power Rhône!

En een ‘Goddelijke’ Rhône; dat is gelukt met deze Domaine Calendal, Plan de Dieu. Het is een volle rode wijn met pit, warm en kruidig van karakter. Boordevol zwoel zwart, rijp fruit (pruimen, zwarte kersen), aroma’s van zoethout en tabak met voldoende frisse zuren. Een power-Rhône maar eentje met zachte tannines en een subtiel houtgebruik. Bovendien ook nog eens duurzaam gemaakt, met oog voor natuur en omgeving.

Wat eten bij rode Rhône van Domaine Calendal?

Deze volle zwoele Rhône doet het goed in combinatie met winterse stoofgerechten, zoals de ossobuco met hert, de pasta met een ragout van ossenstaart, of de hazenpeper met bietjes. Ook heerlijk bij een stevige hamburger.

 

Deze tekst is geschreven door José Smit & Jolande Vos.

Meer heerlijke gerechten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Overzicht
product image
Waardering
no rating based on 0 votes
Merknaam
Domaine Calendal
Naam / titel
Côtes du Rhône Village