Homemade

Vanillecake; makkelijk basisrecept

Cake bakken doe ik al sinds mijn jonge jaren. Maar de finesses leerde ik in de punctuele kooklessen tijdens mijn studie Diëtetiek in Den Haag onder leiding van strenge docenten. Eigenlijk is een vanillecake bakken helemaal niet zo moeilijk. Toch zijn er een paar belangrijke stappen die je in acht moet nemen voor een perfect resultaat. Ik ga je helpen. En als je mijn recept volgt, dan kan jouw cake ook nooit meer mislukken.

De klassieker is een zogenaamde quatre-quarts. Wat houdt dat in? De verhoudingen tussen de vier hoofdingrediënten boter, suiker, eieren en bloem zijn gelijk. Makkelijk te onthouden dus. Eigenlijk heb je geen recept voor vanillecake nodig!

12 plakken cake20 minuten + 1 uur oventijd

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter (géén margarine nemen!), op kamertemperatuur
  • 190 gram fijne suiker
  • 1 zakje vanillesuiker, of 1 theelepel vanille-extract
  • ¼ theelepel zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • Extra: cakevorm (inh. 1 liter) ingevet en met bloem bestoven

Stap 1

Doe de boter, suiker, zout en de vanillesuiker in een kom. Mix met een handmixer ca. 10 minuten tot een lichte romige massa. Voeg één voor de één de eieren toe en mix erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als de vorige helemaal is opgenomen.

Stap 2

Oven voorverwarmen op ca. 160 °C. Schep in gedeelten het gezeefde bakmeel erdoor. Schep het beslag steeds van buiten naar het midden. Doe dit op een luchtige manier. Overdoen in het ingevette cakeblik (vul de vorm voor ca. ¾ ). Bak de cake op een rooster in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar en goudbruin. Check of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Blijft de prikker helemaal schoon, dan is de cake gaar.

 

EXTRA TIPS voor een perfecte cake;

  • Om te voorkomen dat de cake tijdens het bakken gaat basten, kun je de eerste 40 minuten een beboterd vetvrij papier op de vorm leggen.
  • De oven NOOIT openen voordat de helft van de baktijd is verstreken.
  • De cake nog even in de geopende oven laten staan (de zijkanten laten dan los van de vorm).
  • De cake op een rooster keren en laten uitdampen. Daarna in plastic folie verpakken om uitdrogen te voorkomen.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *