Meatless Monday

Sinaasappelsalade met granaatappel

Sinaasappelsalade: maak dit goddelijke dessert als het citrusfruit op zijn best is (december t/m maart), en maak gerust een combinatie van gewone sinaasappels, bloedsinaasappels en mandarijnen. De salade kun je een paar uur tevoren klaarmaken. Zet ‘m dan afgedekt in de koelkast en bestrooi vlak voor het opdienen met de pistachenoten. Het is een heerlijk frisse salade als een dessert, maar ook als bijgerecht of als ontbijtgerecht in de ochtend. #salade #sinaasappel #granaatappel #ontbijt #citrusfruit
Sinaasappel salade: maak dit goddelijke dessert als het citrusfruit op zijn best is (december t/m maart), en maak gerust een combinatie van gewone sinaasappels, bloedsinaasappels en mandarijnen. De salade kun je een paar uur tevoren klaarmaken. Zet ‘m dan afgedekt in de koelkast en bestrooi vlak voor het opdienen met de pistachenoten. Het is een heerlijk frisse salade als een dessert, maar ook als bijgerecht of als ontbijtgerecht in de ochtend. #salade #sinaasappel #granaatappel #ontbijt #citrusfruit

Maak dit goddelijke dessert als het citrusfruit op zijn best is (december t/m maart), en maak gerust een combinatie van gewone sinaasappels, bloedsinaasappels en mandarijnen. De salade kun je een paar uur tevoren klaarmaken. Zet ‘m dan onder vershoudfolie in de koelkast en bestrooi vlak voor het opdienen met de pistachenoten.’

Dat zegt Donal is zijn kookboek ‘ Vers’ over deze sinaasappelsalade. Het is een heerlijk frisse salade, die heel bijzonder wordt door de oranjebloesemcrème. Hij gebruikt hiervoor yoghurt van kokosmelk. Ik had het zelf nog nooit eerder gebruikt, maar het geeft de salade een heerlijk zachte frisse kokossmaak. Te koop bij o.a. de Natuurwinkel. Maar je kunt natuurlijk ook gewone milde yoghurt gebruiken en er wat geroosterde kokos door mengen. Een salade die heerlijk is als een fris dessert, maar ook past als bijgerecht bij een Indiase maaltijd. Of heel verrassend: als ontbijtgerecht in de ochtend.

Welke wijn bij sinaasappelsalade met granaatappel als dessert?

Bij zo’n frisse fruitsalade drink je een frisse dessertwijn. Denk aan moscato d’asti of een Clairette de Die (te koop bij Hema: bekroond door Harold Hamersma).

Pin om te bewaren! Klik hier om het recept Sinaasappelsalade op te slaan op Pinterest.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

oranjebloesemcrème

  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 125 gram yoghurt van kokosmelk
  • evt. 1 theelepel gesnipperde verse munt
  • 4 sinaasappels
  • 1 bakje granaatappelpitjes (AH)
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater
  • 50 gram gepelde pistachenoten, grofgehakt

Stap 1

Maak eerst de oranjebloessemcrème. Klop het oranjebloesemwater door de yoghurt en spatel er dan eventueel de munt door. Schep de crème in een schaal, dek hem met plasticfolie af en zet tot gebruik in de koelkast.

Stap 2

Snij met een scherp mes de boven- en onderkant van de sinaasappels. Zet ze op een snijplank en verwijder met zorg de schil en de witte onderschil; volg daarbij de curve van de sinaasappels. Wij ze horizontaal in plakjes, en vang het eventuele sap op in een kommetje.

Stap 3

Leg de plakjes sinaasappel op een grote glazen schaal. Verdeel de granaatappelpitjes erover. Meng het oranjebloesemwater met het achtergehouden sinaasappelsap. Druppel over de salade. Bestrooi met pistachenoten. Zet de kom met de crème ernaast, zodat iedereen zelf kan opscheppen.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Vers, van Donal SkehanTitel : Vers!
Auteur : Donal Skehan
Uitgever : Nieuw Amsterdam
ISBN : 9789046821299
Prijs : € 24,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt de sinaasappelsalade online!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *