Eet je kerstboom

Duurzame actie: Appels gebakken in sparrennaalden boter

De feestdagen zijn achter de rug en nu is het tijd om de kerstboom op te ruimen. Maar wist je dat je ook je kerstboom kunt eten en drinken? Nou ja, niet de hele boom natuurlijk. Maar wel de dennennaalden. De Amsterdamse bierbrouwer Lowlander Botanical Beers ging je voor en maakt sinds 2019 een mooi Winter I.P.A bier van overgebleven dennennaalden. Evenals de Brabantse broertjes Koreman, zij maakten een nieuwe limoncello met sparnaalden. Maar je kunt het ook zelf doen. Het kookboekje ‘Eet en drink je kerstboom’, gemaakt door Lowlander, wijst je de weg. Dit heerlijke dessert van gebakken appels in sparrennaaldenboter is daar een goed voorbeeld van. Doe je ook mee aan deze duurzame actie?

Het probleem van kerstbomen

Per jaar halen zo’n 3 miljoen echte bomen in Nederland de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling (helaas) in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. En dat terwijl de gemiddelde levensduur van een boom tot wel 400 jaar is en gemiddeld 22 ton aan koolstofdioxide (CO2) opneemt.

Om meer bewustwording omtrent dit probleem te creëren, wil Lowlander iedereen – bierdrinker of niet – door middel van dit ‘groene’ kookboekje laten ervaren wat voor smaak er in dit zogenaamde kerstboom-‘afval’ zit.

Lever je kerstboom in op 6 januari in ruil voor Winter I.P.A

Pot met dennennaalden
Je kunt de dennennaalden maanden bewaren in een afgesloten pot

Heb je je kerstboom inmiddels afgetuigd, maak dan eerst een voorraadje van mooie dennennaalden die je later kunt gebruiken in het onderstaande appelrecept.

De rest van je boom kun je op vrijdag 6 januari 2023 inleveren bij een van de acht Treecycle locaties door heel Nederland, zodat Lowlander de sparrennaalden kan gebruiken om nieuw Winter I.P.A te brouwen voor het komend najaar (2023). Voor de productie hebben ze maar liefst 600 kilo sparrennaalden nodig  en daarom verzamelen ze zoveel mogelijk afgedankte kerstbomen. Als tegenprestatie ontvang je een flesje HEERLIJK! Winter I.P.A bier (er is ook een non-alcoholische variant; eveneens een aanrader!). Toch een fijn idee dat jouw boom uiteindelijk duurzaam gebruikt kan worden, niet waar!

Lowlander Winter I.P.A. kerst bier

Waar je boom inleveren?
Zorg dat je kerstboom nog gezonde, groene takken heeft, in een rookvrije omgeving heeft gestaan en niet geïmpregneerd is of nepsneeuw bevat.
Op lowlander-beer.com/sustainable-christmas vind je alle informatie en het inleverformulier voor het inleveren van je kerstboom.
Gebakken appel met sparrennaaldenboter en vanille-mascarpone en hazelnoten uit het kookboek Eet je kerstboom van Lowlander

Appels gebakken in sparrennaaldenboter

Bereiding: 30 minuten
Heerlijk winters dessert met gebakken ringen appels in een boter gemaakt van o.a. dennennaalden. Erbij een vanille-mascapone en gehakte noten. Recept in het kader van 'Eet je kerstboom'.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Sparrennaaldenboter

 • 1 volle eetlepel sparrennaalden
 • 125 g boter op kamertemperatuur
 • ¼ sjalot fijngesneden
 • ½ theelepel limoensap
 • ½ theelepel limoenrasp
 • zout en peper naar smaak

Appeldessert

 • 2 friszure appels om te bakken
 • 50 g sparrennaaldenboter
 • 250 g mascarpone
 • 3 el poedersuiker
 • merg van 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-aroma
 • een handvol hazelnoten of pecannoten, grofgehakt

Extra nodig

 • zeef, handmixer, appelboor

Bereiding
 

 • Maak eerst de sparrennaaldenboter. Spoel de sparrennaalden in een zeef met kokend water. Laat goed uitlekken en dep daarna droog met keukenpapier. Snijd de naalden fijn.
 • Voeg de boter toe aan een mengkom. Klop de boter luchtig met een handmixer. Doe dit tot de kleur wit wordt, dit duurt ca. 3 minuten.
 • Voeg de overige ingrediënten, inclusief de sparrennaalden, toe aan de boter. Vouw voorzichtig om tot de ingrediënten goed vermengd zijn. Breng op smaak met zout en peper en zet de boter (eventueel) weg in de koelkast. Haal de boter 30 minuten voor verder gebruik uit de koelkast.
 • Meng intussen de mascarpone, poedersuiker en het vanillemerg (of aroma) in een kommetje en klop het tot een glad en luchtig geheel.
 • Steek met een appelboor de klokhuizen uit de appels en snijd de appels in plakken van een halve centimeter, zodat je donutvormige appelplakken hebt.
 • Verhit in een koekenpan op middelhoog vuur de helft (ca. 1 eetlepel) van de sparrennaalden­boter. Leg de helft van de appelplakken in de pan en bak op mid­delhoog vuur (anders verbrandt de boter) tot ze aan een kant iets beginnen te kleuren. Schep ze uit de pan op een bord en dek af met een tweede bord. Bak de tweede portie op dezelfde manier.
 • Verdeel de gebakken appelplakken over vier borden. Schep er de vanille-mascarpone op en bestrooi met de gehakte noten. Serveer er een glaasje Pinocello bij.

Wat is Pinocello?

PinocelloEerst maakten de gebroeders Koreman een prijswinnende Limoncello (zie hier mijn eerdere verhaal). Maar nu hebben de Nederlandse makers een nieuwe variant gemaakt op basis van het sap eenjarige takken van de groenspar uit het Brabantse landschap. Geen gele Limoncello, maar een mooie zachtgroene Limoncello die ook nog eens verrassend lekker smaakt. Heerlijk licht citroenig, maar met een touch van dennennaalden. Er zijn maar 1250 flessen van gemaakt. Het meeste is al uitverkocht, maar hier kun je mini-flesjes Pinocello nog kopen. Prijs € 9,95.

 

 

Het kookboek: Eet & drink je kerstboom

Inspirerend kookboekje met 20 heerlijke vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en te drinken. Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en – jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Recepten gemaakt door de chef-koks Joris Bijdendijk (restaurants Rijks* en Wils*) en Samuel Levie.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover eet je kerstboomTitel : Eet & drink je kerstboom
Auteur : Lowlander Botanical Beers
Uitgever : Uitgeverij
ISBN : 978 90 832 7890 2
Prijs : € 21,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.