Voor het weekend

Roomijs van ricotta en honing: super makkelijk

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

‘Dit ijs is ongelooflijk eenvoudig om te maken – en tegelijkertijd heel verfijnd’, dat vertelt de Griekse Georgina Hayden over haar ‘easy’ ijsrecept. En dat is helemaal waar! Serveer met gebakken appel met kaneel en je hebt een prachtig en bijzonder dessert dat niet kan mislukken!

Sfeerfoto van Georgina Hayden in CyprusDit recept komt het haar nieuwste kookboek Cyprus, een boek met haar favoriete familierecepten die van generatie op generatie zijn overdragen.  We hebben alleen de oorspronkelijke hoeveelheid honing verminderd, omdat het anders te zoet wordt.

Al eerder publiceerden we een recept uit dit boek: de filotaart met pompoen. Ook een toppertje. Georgina is kok, foodstylist en receptenschrijver. Maar werkte 12 jaar lang in het team van Jamie Oliver.

Welke wijn bij ricotta-ijs met honing?

Het ijs smaakt heerlijk romig, zacht zoet met een duidelijke tijmsmaak en een vleugje honing. Hier past een Muscat de Baumes de Venise (Rhône) prima bij, maar door de honingtonen zal een Sauternes of een Hongaarse Tokaji ook niet misstaan.

8 personen15 minuten + 6 uur diepvriestijd

Ingrediënten

  • 500 gram ricotta
  • 100 gram suiker
  • Blaadjes van 3 takjes verse tijm
  • 400 ml slagroom
  • ½ citroen
  • 60 ml honing
  • Extra: diepvriesdoos (inh. 1 ½ liter)

Stap 1

Pureer de ricotta, suiker en tijmblaadjes in een foodprocessor tot een glanzend geheel. Klop in een grote mengkom de slagroom op tot er zachte pieken zijn en schep dan het ricottamengsel erdoor. Rasp de schil van de citroen erboven, besprenkel met de honing en schep door elkaar. Overdoen in diepvriesdoos en zet minstens 6 uur in de vriezer.

Stap 2

Haal het ijs ca. 15 minuten van tevoren uit de diepvriezer. Maak met een ijsbolletjestang mooi bolletjes. Serveer met gebakken blokjes appel met kaneel.

 

Het kookboek

Na haar kunstopleiding werkte Georgina Hayden 10 jaar lang in het team van Jamie Oliver. Dit is haar tweede kookboek met een ode aan haar Grieks-Cypriotische familie. Boordevol familierecepten die van generatie op generatie zijn overgegaan. Van ontbijtjes, mezedes, groente, granen, vlees of vis, salades, zoetigheden en drankjes. Heel mooi vormgegeven met originele familiefoto’s en de sfeer van het eiland.

Bestellen kun je hier:

Titel : Cyprus
Auteur : Georgina Hayden
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1626 7
Prijs : € 27,99

 

 

Zin in meer van Georgina Hayden. Kijk nog eens naar deze vegetarisch recepten: toast met groene groenten of gegrilde radicchio met hazelnoten.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *