Meatless Monday

Toast met groene groenten en dukkah

Sinds kort ligt het kookboek ‘Slow’ van de Griekse Georgina Hayden in de winkel. Ik was uitgenodigd op de perspresentatie in Amsterdam bij restaurant Piccolo waar Georgina ons ging verrassen met een aantal ontbijtgerechtjes uit haar boek. Tot dat moment had ik eigenlijk nog nooit van haar gehoord. Maar eigenlijk blijkt ze best wel populair te zijn. Ze maakt namelijk al jarenlang deel uit van het culinaire team van Jamie Oliver. Best cool, toch?

De titel ‘Slow’ geeft de suggestie dat de inhoud van het boek bestaat uit recepten waarbij je lang in de keuken moet staan, maar niets is minder waar. ‘Slow’ staat voor ‘Liefdevolle gerechten om het leven te vieren’, waarbij het vooral draait om aandacht voor het koken en met liefde een gerecht bereiden. Dat proef je terug zeker terug in haar receptuur. Een vorm van koken waar ik ook heel erg van houd.

Tijdens de presentatie liet ze een aantal dingen zien, zoals haar manier van granola maken (niet in de oven, maar in de pan), zelf zalm inleggen in een zout-ginmengsel ( superlekker!) en smoothies maken op basis van kersenyoghurt en een heerlijke courgettecake voor lunch en ontbijt.

Voor vandaag op I Love Food & Wine; toast met groene groenten, gepocheerd eitje en dukkah (kruidenmengsel uit het Midden-Oosten). Hierover zegt Georgina in het intro:

“Voor mij is dit echt troosteten, iedere keer moet ik mezelf tegenhouden om de groentes niet direct uit de pan te eten. Gebruik het liefst een bladgroente uit het seizoen: spinazie, boerenkool, snijbiet, en palmkool zijn hier allemaal lekker. Ga je voor spinazie, kies dan wel voor de wilde variant; de kleinere blaadjes van gewone spinazie slinken zo erg dat er bijna niets over blijft. En dat zou jammer zijn.”

Welke wijn bij ‘Toast met groene groenten en dukkah’?

Het gerecht smaakt vol en rond door de romige knoflookgroente met iets gesmolten geitenkaas en ei. De notig-kruidige smaak van de dukkah past er goed bij. Zo’n gerechtje vraag om een kruidige witte wijn met een rond mondgevoel. Diezelfde karakteristieken komen terug in een wijn uit Rueda, gemaakt van Verdejo. Maar ook de pinot blanc van Marc Tempé of een Vernaccia di San Gimignano is een goede suggestie.

2 personen25 minuten

Ingrediënten

  • voor ca. 125 gram dukkah:
  • 50 gram blanke amandelen en/of hazelnoten
  • 50 gram sesamzaad
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • ½ theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel zeezout
  • ½ eetlepel versgemalen zwarte peper

 

  • voor de toast:
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, waarvan 2 fijngehakt
  • 250 gram gemengde bladgroente zoals wilde spinazie, boerenkool, snijbiet of palmkool
  • 2 grote eieren
  • 2 flinke sneden zuurdesembrood
  • 125 ml slagroom
  • 8 takjes dille, fijngehakt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • extra vergine olijfolie
  • ½ citroen
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 1 eetlepel dukkah

stap 1

Verhit een koekenpan met dikke bodem. Rooster de noten, sesamzaad, komijnzaad, korianderzaad en venkelzaad tot de noten lichtbruin zijn en de specerijen geuren. Laat afkoelen. maal alles fijn in een vijzel of in de foodprocessor. Breng op smaak met zout en peper.

stap 2

Verhit de boter in een grote koekenpan en fruit de sjalot en fijngehakte knoflook 10 minuten op laag vuur. Was intussen de groenten en snijd ze zonodig grof. Schep de groenten door het uimengsel en stoof ze met het deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar.

stap 3

Verhit in een steelpan ruim water met een scheut azijn. Breek de eieren een voor een in een kommetje en laat ze voorzichtig in het water glijden. Verwarm ze ca. 3 minuten zachtjes (water mag niet borrelen). Schep ze met een schuimspaan uit het water. Rooster het brood.

stap 4

Roer de slagroom en dille door de gare groenten en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Leg op 2 borden een snee geroosterd brood en wrijf het brood in met een gehalveerd knoflookteentje. Besprenkel met olijfolie. Schep de romige groente erop en knijp er wat citroensap over. Verkruimel de geitenkaas erover en leg de gepocheerde eitjes erop. Bestrooi met dukkah.

 

Kookboek Slow

Cover SlowIn dit kookboek laat Georgina Hayden zien dat het niet alleen gaat om hoe een gerecht smaakt en hoe het eruit ziet. Maar dat het vooral belangrijk is om liefde en tijd in het bereiden van je maaltijd te stoppen. Mooi boek met prachtige foto’s, boordevol creatieve gerechten.

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelSlow
Auteur: Georgina Hayden
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN: 978 09 230 1533 8
Prijs
: € 24,99

 

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *