Voor het weekend

Panna cotta met Vylmer

Italiaanse ‘panna cotta’ staat bovenaan op mijn favorietenlijst! Een superdessert dat we tijdens onze afgelopen vakantie in de Marken niet konden weerstaan. Panna cotta betekent ‘gekookte room’ en smaakt heerlijk zacht, smeuïg en romig. Gecombineerd met  zomerfruit of Limoncello wordt ie nog lekkerder. 

Maar ik heb een fles Vylmer in de kast. Hiermee ga ik de panna cotta nog lekkerder te maken. Maar wat is Vylmer eigenlijk?

Panna cotta in de tuin met Vylmer

Vylmer is een verfrissend aperitief uit de Provence met een bitter-zoete smaak en een fruitige toets (zoals ze het zelf omschrijven). Persoonlijk vind ik het een mix tussen Campari en rode Vermouth. De basis is rosé wijn die wordt gedistilleerd met sinaasappelschillen, rietsuiker en allerlei kruiden. Je kunt het drinken als aperitief met veel ijs, of als cocktail aangevuld met tonic of Prosecco. Heerlijk verfrissend! Maar ik ga het vandaag mixen met het roommengsel voor panna cotta. Echt een aanrader: mijn gasten waren happy. Het puddinkje krijgt een heerlijk licht-kruidig sinaasappelsmaakje.

Welke wijn bij panna cotta met Vylmer?

Een ijskoud glaasje Vylmer erbij (zet hem van tevoren even in de vriezer) smaakt voortreffelijk. Wil je toch wijn? Dan zijn er ook diverse andere mogelijkheden. Denk aan dessertwijn zoals een Muscat Baumes de Venise uit de Rhône, of een Sauternes uit de Bordeauxstreek.

6 personen30 minuten + 3 uur koelen

Ingrediënten

  • 750 ml slagroom
  • 60 gram kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 blaadje gelatine
  • 50 ml Vylmer
  • 200 gram frambozen
  • 100 gram verse mango, in stukjes
  • citroensap

extra: 6 soufflépotjes of kleine glaasjes (inh. 150 ml)

Stap 1

Doe 500 ml slagroom, suiker, vanillesuiker en sinaasappelrasp in een steelpan. Laat inkoken tot 350 ml op zacht vuur (zet het niet te hoog, want dan kookt de room over!). Vul intussen een kom met koud water en week de gelatine ca. 10 minuten. Haal de ingekookte room van het vuur en los de uitgeknepen gelatine erin op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 2

Klop de rest van de slagroom met 50 ml Vylmer lobbig. Schep door het afgekoelde roommengsel. Verdeel over de vormpjes. Zet minstens 3 uur in de koelkast om te laten opstijven.

Stap 3

Meng het fruit  en citroensap door elkaar. (Breng evt op smaak met nog wat extra Vylmer). Schep het fruit op of rondom de panna cotta. Mmm, geniet ervan!!!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassend wijnadvies? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *