Basisrecept

Welke appels gebruik je voor appelmoes maken?

Homemade appelmoes maken; hoe lekker is dat! Beetje uit de mode misschien, maar als je appelmoes zelf maakt, dan smaakt ie pas echt lekker. Super simpel en zo klaar. Kies wel de juiste appelsoort, want niet elk appelras is even geschikt. Daarom zet ik alle rassen even op een rijtje. En wil je appelmoes maken, dan gebruik je onderstaand basisrecept.

Er zijn vele soorten appels te koop tegenwoordig, zeker in de supermarkt. Maar welke appel is nu waar voor geschikt. Je hebt echte handappels, maar ook appels waarmee je goed kunt bakken. Voor appelmoes heb je appels nodig die friszoet van smaak zijn en goed uit elkaar valt tijdens het koken.

Marlene Appels

WELKE APPELS eet je UIT DE HAND

Kanzi en Braeburn: echte handappels

Evenals de Jazz-appel is ook de Kanzi een kruising tussen een Royal Gala en een Braeburn. Maar Kanzi is een merknaam. Het betekent in het Swahili ‘verborgen schat’. De eerste Kanzi-bomen stonden in België, maar inmiddels staan ze overal in de wereld. De smaak is lekker fris. Niet geschikt om mee te bakken. Eigenlijk het lekkerst om uit de hand te eten. Braeburn is een perfecte, friszoete en knapperige appel. Hij bevat veel vocht is niet echt geschikt om mee te bakken of te koken. Het is een perfecte handappel. Lekker friszoet.

Golden Delicious: beetje saai

Deze lichtgele of –groene appel met ‘sproetjes’ is een goede handappel, misschien een beetje saai maar je kunt er ook goed mee bakken. Hij is vrij zoet van smaak en heeft stevig vruchtvlees. Voeg eventueel wat citroensap toe voor extra frissigheid. De Nederlandse Golden Delicious is te koop van oktober tot en met juli.

WELKE APPELS VOOR APPELTAART

Fuji appel: zoet en vast

Oorspronkelijk komt de fuji-appel uit Japan. Maar de Nederlandse markt importeert deze appels uit Zuid-Europa. De roodbruine fuji-appel is honingzoet met een wat vastere structuur. Je kunt hem goed raspen, dit in tegenstelling tot appels die meer vocht bevatten zoals de Braeburn. Geschikt voor taart, mits je minder suiker toevoegt.

Jazz: kruising tussen Royal Gala en Braeburn

De appel komt uit Nieuw-Zeeland, maar wordt ook in Europa gekweekt. Jazz-appels zijn mooi rood en friszoet van smaak. Ze doen het goed in de pan, maar ook in een appeltaart.

Pink Lady: zoet en aromatisch

Komt oorspronkelijk, net als de Granny, uit Australië. Deze roze appel wordt ookwel Cripps Pink genoemd, naar teler Cripps. Het is een kruising tussen de Golden Delicous en Lady Williams. Smaakt zoet en aromatisch met stevig vruchtvlees.  Je kunt er goed mee bakken, maar houdt hem niet te lang in de oven anders verlies je smaak en kleur.

WELKE APPELS VOOR APPELMOES

Royal Gala: zoet en stevig

Deze Nieuw-Zeelandse appel is niet echt een bakappel. Hij is vrij zoet, met weinig zuur en stevig vruchtvlees. Geschikt voor in een salades en om appelmoes van te maken. Maar voor moes moet je hem dan wel combineren met een wat zuurdere variant, zoals de Goudrenet.

Goudrenet: dé perfect appelmoes-appel

Goudrenet, Goudreinet of ‘Schone van Boskoop’ is géén handappel. Vanwege de ruwe schil, het zure vruchtvlees is de appel vooral geschikt voor appelmoes. Zeker in combinatie met een wat steviger appel zoals Jonagold of Royal Gala. Bij voorkeur niet gebruiken in een appeltaart omdat er veel vocht loskomt en dit trekt dan in je deegkorst.

Jonagold, Junami en Elstar: de alleskunners

Zowel de Elstar als de flinke, Amerikaanse Jonagold  zijn echte alleskunners. Beide appels zijn friszoet van smaak en zijn vrij stevig. Heel geschikt voor een appeltaart met bite. Ook geschikt voor appelmoes of om zo te bakken in een koekenpan. De Junami is een kruising van onder andere de Elstar. Een goed alternatief als de Elstar even niet in het schap ligt.

WELKE APPELS IN SALADES

Granny Smith: friszuur van smaak

Mooi heldergroen van kleur en vrij zuur van smaak. Oorspronkelijk afkomstig uit Australië. Hij bevat vrij veel vocht en is daarom ongeschikt om mee te bakken. Hij doet het goed in een salade. In een appelcake komt de Granny wel goed tot z’n recht. De zure smaak is een goede tegenhanger voor het zoete deeg.

Homemade appelmoes

Bereiding: 15 minuten
Voor homemade appelmoes gebruik je bij voorkeur de Goudrenet. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van je persoonlijke smaak.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 600 gram moesappels (Goudreinet)
  • 35 ml water
  • 75 gram suiker
  • citroensap en/of kaneel

Bereiding
 

  • Appels schillen, in vieren snijden, klokhuis verwijderen. Doe in een pan met ca. 35 ml water. Breng aan de kook, zonder te roeren. Laat op zacht vuur in ca. 10 minuten tot moes koken. Roer de suiker erdoor. Eventueel op smaak brengen met citroensap en/of kaneel.

Notities

Je kunt aan de appelmoes ook wat vanillesuiker toevoegen, met name als je het wilt gebruiken voor een zoete taart.

Bestellen kun je hier:

Cover Heel Holland bakt appeltaartTitel : Heel Holland Bakt Appeltaart
Auteur : Martine Steenstra
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 75 964
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.