Ga terug
+ servings
Mosterdsoep uit het kookboek Soep-er van Janine de Roode
Romige mosterdsoep van twee soorten mosterd
Klassieke romige mosterdsoep. Garnering van bosui en spekreepjes zorgen voor een plezierige bite en afwisseling in smaak.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 30 minuten
Kook tijd 30 minuten
1 uur

Equipment

  • staafmixer

Ingrediënten
  

  • 1 liter groentebouillon
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 2 teentjes knoflook gepureerd
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 50 gram bloem
  • 2 kruimige aardappels met schil, in blokjes
  • 1 prei in halve ringen
  • 4 gram platte peterselie fijngehakt
  • 45 gram Dijonmosterd
  • 100 gram grove mosterd
  • 15 gram honing
  • 125 ml kookroom
  • zeezout zwarte peper en cayennepeper

topping

  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 125 gram plantaardige spekreepjes
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Breng in een pan de groentebouillon op hoog vuur aan de kook.
  • Smelt de roomboter in een soeppan en bak de knoflook en ui op middelhoog vuur in ca. 3 minuten glazig. Voeg de bloem toe en roer door met een houten spatel erdoor tot de bloem is opgenomen. Laat ca. 1 minuut pruttelen om de bloem te laten garen zonder het bruin te laten worden. (Dit noem je een roux!)
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de roux, en laat steeds al roerende aan de kook komen. Zorg dat de massa glad is voordat je een volgende hoeveelheid bouillon toevoegt.
  • Voeg toe: aardappel, prei, bladpeterselie, dijonmosterd, grove mosterd en honing. Breng aan de kook en blijf goed over de bodem roeren om te voorkomen dat de roux aanbakt.
  • Laat de soep ca. 30 min. zachtjes pruttelen. Bak intussen in een droge koekenpan de spekreepjes droog en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de kookroom toe. Zet een staafmixer in de soep en pureer tot een mooi glad geheel. Breng op smaak met zeezout, zwarte peper en cayennepeper.
  • Verdeel de soep over 4 borden of soepkommen. Garneer met prei en spekreepjes. Maal nog wat zwarte peper over de soep.

Notities

TIP
Het geheim van het romige karakter van deze soep zit hem in de roux van de boter en bloem. De twee verschillende soorten mosterd zorgen voor de structuur en pittigheid en de spekjes geven dat zoute randje dat deze soep zo lekker eigentijds maakt.

Voedingswaarde

Calorieën: 507kcal | koolhydraten: 48g | eiwit: 11g | vet: 31g | verzadigd vet: 15g | cholesterol: 63mg | vezels: 7g | suiker: 10g | vitamine C: 29mg