Weekendgenot
Scheermessen uit de oven

Durf je het wel of durf je het niet? Sieberen bereidt vandaag scheermessen met tomaatjes, knoflook en peterselie. Een eenvoudig, snel-klaar en toch niet alledaags voorgerecht!

voorgerecht 4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram scheermessen
  • 250 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 cevenne-ui (dat is een wat milde soort ui), in reepjes
  • 30 gram peterselie
  • flink wat olijfolie
  • 1 theelepel azijn
  • peper en zout
  • 1 citroen

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de scheermessen onder koud stromend water goed af zodat er geen zand meer in zit. Laat uitdruipen. Verdeel ze over een ovenplaat en doe er een flinke scheut olijfolie en een klein beetje azijn over. Verdeel dat allemaal over de scheermessen en strooi er zout en peper uit de molen over. Hussel alles even goed met je handen door elkaar. Zet de ovenplaat 6 minuten in de oven. Hak intussen de peterselie grof.

Stap 2

Als je de plaat uit de oven hebt gehaald haal je de scheermessen uit hun schelp. Let erop dat ze wel goed open zijn. Gooi de dichte scheermessen weg. Ze moeten er makkelijk uitgaan. Je kunt ze in zijn geheel gebruiken (zoals Sieberen dat doet) of ze zonder het darmkanaal verder bereiden. Doe alle scheermessen zonder hun jasje weer terug op de plaat en besprenkel nogmaals met een flinke scheut olijfolie. Dat wordt meteen het sausje. Doe de peterselie erover en zet nog 1 minuut terug in de oven.

Stap 3

Haal de plaat uit de oven, hussel alles nog eens goed door, strooi er eventueel nog wat versgemalen zwarte peper over en serveer direct met een partje citroen.

Wijntip

Drink er een witte wijn bij uit Rías Baixas, Spanje: “strak, zacht en fris, perfect bij de scheermessen”.

 

LogoSiebFood1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *