Feestdessert

Charlotte met mousse van bosvruchten

Weleens van een charlotte gehoord? Eigenlijk is het een heerlijke ouderwetse pudding omringd met een wand van lange vingers. Prachtige eye-catcher, zeker als je hem ook nog eens versiert met een prachtig lint. Een verrassend dessert voor de FEEST-tafel.

Portret Janneke PhilippiDit recept komt uit het kookboek ‘Desserts bij Janneke thuis’ van Janneke Philippi. Ze noemt het zelf een mix tussen een tiramisu en een charlotte. Ze gebruikt namelijk mascarpone en koffie; de basisingrediënten van een tiramisu.

Welke wijn bij een charlotte met mousse van bosvruchten?

Deze charlotte heeft een romige, niet te zoete  vulling van bosvruchten, omringd door  lange vingers met een duidelijke koffiesmaak. Kies hier voor een Moscato d’Asti. Die past goed bij het fruit en is ook niet al te zoet. Bovendien laag in de alcohol.

Charlotte met mousse van bosvruchten uit Desserts van Janneke

Charlotte met mousse van bosvruchten

Bereiding: 30 minuten
Om op te stijven 4 uur
Totaal: 4 uur 30 minuten
Verwen je smaakpapillen met deze luchtige mousse van bosvruchten, een zachte symfonie van zomerse smaken die danst op je tong. Het perfecte dessert voor elke zoetekauw!
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 ml espresso
  • 6 eetlepels crème de cassis
  • 150 gram Italiaanse lange vingers savoardi
  • 250 gram bosvruchten vers of diepvries
  • 3 eetlepels suiker
  • 400 gram mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • poedersuiker

Extra nodig

  • extra: kom met platte bodem (inh. 1 liter)*
  • vershoudfolie
  • mixer

Bereiding
 

  • Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water. Bekleed de vorm met een royaal vel vershoudfolie. Meng de koffie met de helft van de likeur in een diep bord. Doop de koekjes één voor één met de gesuikerde kant kort in de koffie. Zet ze met de gesuikerde kant naar buiten tegen de rand van de kom (wat overblijft is straks voor de bodem).
  • Pureer de helft van de bosvruchten. Verwarm de puree met de suiker in een steelpan. Neem de pan van het vuur en laat de goed uitgeknepen gelatine al roerende in de warme puree oplossen.
  • Klop de mascarpone met de slagroom en de vanillesuiker tot een dikke, romige crème. Meng er de bosvruchtenpuree en de resterende likeur door. Schep de bosvruchtencrème in de kom. Doop de rest van de lange vingers in de koffie en dek de crème ermee af; breek de koekjes tot de juiste lengte. Zet de charlotte minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Leg een bord op de kom en keer ze samen. Verwijder kom en folie. Garneer de charlotte met de rest van het fruit en bestuif met poedersuiker.

Notities

*Om een charlotte te kunnen maken, heb je een goede vorm nodig. Kijk van je in de kast hebt: kom met platte bodem, soufflévorm of de echte charlottevorm; het kan allemaal. Mits met  een inhoud 1 liter en/of van ca.  ɸ 15 cm. Ik heb een soufflévorm van Pyrex, maar volgens mij is die niet meer te koop. Andere oplossing: gebruik een kleine kookpan met dezelfde doorsnede.

Het kookboek

Desserts bij Janneke thuis bevat meer dan 150 recepten voor allerhande nagerechten; van klassiekers als bitterkoekjespudding, tiramisu of crème brulée  tot verrassende nagerechten als asperge-ijs of dragon-roompudding. De meeste desserts vragen niet meer dan 30 minuten en maak je met een handvol ingrediënten, zoals we van haar gewend zijn.

cover Desserts van Janneke-Titel : Desserts bij Janneke thuis
Auteur : Janneke Philippi
Uitgever : Uitgeverij Karakter
ISBN : 978 90 452 1798 7
Prijs : € 19,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept