Quiche Lorraine & Chardonnay

Recept voor echte klassieker: quiche Lorraine. Deze versie is minder zwaar, door de combinatie van spek en ham. Maar ook door de spekblokjes eerst te blancheren, waardoor ze wat minder vet en zout worden. Zo’n gerecht past eigenlijk op elk moment; als lunch, borrelhapje of op een buffettafel. Maar ook als hoofdgerecht, serveer er dan een frisse salade bij. #quiche

Hoewel een echte klassieker, een quiche Lorraine kun je toch op verschillende manieren maken. Deze versie smaakt wat minder zwaar, door de combinatie van spek en ham. Maar ook door de spekblokjes eerst te blancheren, waardoor ze wat minder vet en zout worden. Zo’n Franse harige taart past eigenlijk op elk moment; als lunch, borrelhapje of op een buffettafel. Maar ook als hoofdgerecht echt superlekker, serveer er dan een frisse salade bij.

Welke wijn bij Quiche Lorraine?

Een glas Chardonnay smaakt er uitstekend bij. Probeer maar eens met de Zuid Afrikaanse Tokara of Lanzerac  van Gall&Gall. Ze smaken fris-sappig, maar tegelijkertijd romig en vol van smaak. Dat past uitstekend met deze smeuïge quiche Lorraine. De zachte rooksmaak van spek en ham accentueert de mooie houtlagering in de wijn. Het knapperige korstdeeg matcht prachtig met de frisse aroma’s van het fruit en de tonen van toast.

Muziek: Bij zo’n Frans streekgerecht luister ik graag naar de Franse chansonnier Francis Cabrel. Een ware ontdekking tijdens onze laatste wijnvakantie in de Rhône. Op elke markt kochten we er steeds weer een nieuwe cd bij. Een mooi nummer is Hors Saison van een cd uit 1999.

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Franse klassieker, maar net ietsje minder vet. Je vervangt een deel van de spekjes door ham. Net zo lekker!
Aantal 12 punten

Ingredienten
 

  • 1 rol quiche & taardeeg koeling
  • 200 gram magere spekreepjes
  • 4 eieren
  • 4 dl slagroom
  • nootmuskaat
  • zout versgemalen peper
  • 100 gram gekookte hamreepjes
  • 200 gram geraspte gruyère kaas

Extra nodig

  • quichevorm of lage taartvorm ( doorsnede 26 cm), ingevet

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de vorm met het quichedeeg. Overhangend deeg verwijderen. (Rol met een deegroller over de rand van de vorm en verwijder het overhangend deeg.)
  • Breng in een steelpan 2 dl water aan de kook. Blancheer de reepjes spek ca. 1 minuut in het water. Afgieten en uit laten lekken. Bak het spek vervolgens ca. 5 minuten op halfhoog vuur in een koekenpan met antiaanbaklaag, geen vet toevoegen. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Klop de eieren los met de room. Breng op smaak met snufje nootmuskaat, zout en peper. Verdeel het spek en de hamreepjes over de deegbodem en giet daarna het eimengsel erover. Strooi de gruyère erover. Bak de quiche eerste 10 minuten op 200 °C.  Draai de oventemperatuur terug naar 180 °C. Bak de quiche daarna in ca. 30 minuten gaar en lichtbruin.

Quiche als hoofdgerecht?

* Je kunt de quiche als hoofdgerecht (4 personen) serveren in combinatie met een frisse salade.  Als voorgerecht is de quiche voldoende voor 8 personen. Ook koud smaakt deze quiche heerlijk als borrelhapje, dan kun je de taart in 12 puntjes snijden. Of kijk eens naar deze kaastaart met twee soorten kaas. Ook een perfecte borrelhap!

Quichedeeg voor hartige taart zelf maken?

Uiteraard kun je ook het deeg helemaal zelf maken. Persoonlijk vind ik dit nog lekkerder, omdat de korst dan net wat knapperiger is. (Deze hoeveelheden zijn geschikt voor een taartvorm met een doorsnede van 24 cm.) Dit doe je als volgt:

  • 150 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 75 gram roomboter

1.Doe de bloem, het zout en de boter in een kom. Snijd met 2 messen de boter door de bloem tot erwtjesgrootte. Voeg ca. 5 eetlepels koud water toe. Meng met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Daarna ca. 30 minuten afgedekt in koelkast laten rusten.

2.Aanrecht en deegroole bestrooien met wat bloem. Deeg uitrollen tot ronde lap, ca. 2 cm groter dan vorm.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest

Recept voor echte klassieker: quiche Lorraine. Deze versie is minder zwaar, door de combinatie van spek en ham. Maar ook door de spekblokjes eerst te blancheren, waardoor ze wat minder vet en zout worden. Zo’n gerecht past eigenlijk op elk moment; als lunch, borrelhapje of op een buffettafel. Maar ook als hoofdgerecht, serveer er dan een frisse salade bij. #quiche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept