Makkelijke BBQ

Pittig broodje hotdog van Jord Althuizen

Ben je liefhebber van de BBQ, dan kun je er niet omheen. Met dit tropisch weertje van vandaag moet er een ‘vuurtje’ gestookt worden. Dat kan natuurlijk gewoon op een ouderwetse (open) barbecue, maar tegenwoordig is de Big Green Egg (oftewel Kamado) helemaal hot. Dit gevulde broodje hotdog kun je op beide apparaten bereiden. Een quilty pleasure van de bovenste plank!!! 

Slenteren op het strand van Coney Island

Het recept is afkomstig uit het kookboek Burgers & BBQ Bites van onze pyro-culinaire kok Jord Althuizen; de ongekroonde BBQ-koning van Nederland. In dit boek neemt hij je mee op avontuur naar States. Hier ging hij op zoek naar het snellere werk en deed inspiratie op bij de deli’s van New York tot de food trucks in Los Angeles. Over dit broodje hotdog vertelt hij het volgende:

‘Denk je aan een zomerse vrije dag in New York, dan verschijnt al snel het iconische beeld van een dagje aan het strand met een hotdog in de hand struinend over de Coney Island boardwalk. Deze associatie is vooral te danken aan Nathan’s hot dogs, die al sinds 1916 vanaf deze locatie hotdogs verkoopt en inmiddels geroemd is voor zijn chili loaded variant. Deze smokey versie is duidelijk wat rokeriger dan zijn yankee cousin maar doet het qua pit net zo goed.’

Mét en zonder Kamado

Om iedereen van dit broodje te laten genieten vonden wij het belangrijk om twee versies te publiceren. Eentje die je met de Kamado kunt maken, en eentje met een (open) grill. We hebben de receptuur wel ietsje aangepast, en ervoor gezorgd dat alle ingrediënten goed verkrijgbaar zijn.

Welke wijn bij pittig broodje hotdog?

Dit broodje hotdog is bijzonder door de rooksmaak van de hotdog-worstjes die worden afgedekt met een lekker pittige gekruide chili con carne van gehakt (zonder bonen) en gesmolten kaas. Topping van jalapeñopepertjes, rode ui en koriander maakt het helemaal af. Bij deze heftige quilty pleasure drink je een rode wijn uit de Nieuwe Wereld. Eentje met power en kruidigheid, maar die ook wat rokerigs heeft door houtlagering. Mijn advies is een Malbec uit Argentinië, serieuze Zinfandel of een sappige Pinotage uit Zuid-Afrika.

6 personen

Ingrediënten

Chili

  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 theelepels uiengranulaat of uienpoeder
  • 1 eetlepel (pikante) gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • zout
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 3 eetlepels BBQ-saus
  • 50 ml bier

 

  • 6 (smoked) hotdogs
  • 6 hotdogbuns (broodjes)
  • 100 gram cheddar, geraspt
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • green jalapeño-relish (Santa Maria)
  • 2 eetlepels korianderblaadjes, fijngehakt

 

(1) BEREIDING MET GRILL OF GEWONE BBQ (bij deze methode gebruik je de smoked hotdogs van AH) Bereidingstijd: 45 minuten

Stap 1

Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan. Bak de ui, knoflook en rode peper 3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg alle andere ingrediënten voor de chili toe en laat met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes stoven.

Stap 2

Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de hotdogs ca. 3 minuten, keer ze halverwege.

Stap 3

Verwarm de grill voor. Beleg de opengesneden hotdogbuns met de gerookte hotdog. Lepel hier de chili overheen en bestrooi met geraspte cheddar. Zet even onder de grill tot de kaas is gesmolten. Garneer met de fijngehakte rode ui, green jalapeñorelish en korianderblaadjes.

 

(2 ) BEREIDING MET KAMADO (bij deze methode gebruik je gewone hotdogs) Bereidingstijd: 1 uur 45 minuten

Stap 1

Verhit de Kamado tot een  temperatuur van 180 °C is bereikt. Voeg in een skillet of vuurvaste schaal alle ingrediënten voor de chili samen en roer goed door. Voeg de rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen en zet de chili in de smoker. Rook de chili onder frequent roeren in circa 1,5 uur gaar. Voeg een scheutje bier toe als de chili tijdens het roken teveel indroogt.

Stap 2

Leg na 1 ¼ uur de hotdogs in de smoker, voeg nog wat extra rookhoutsnippers toe aan de kolen en breng de hotdogs op temperatuur.  Beleg een opengesneden hotdogbun met de gerookte hotdog. Lepel hier de gerookte chili overheen en bestrooi royaal met geraspte cheddar. Zet even terug in de smoker tot de kaas is gesmolten. Haal de Chili Cheese Dogs uit de BBQ en garneer met de fijngehakte rode ui, green jalapeñorelish en korianderblaadjes.

 

Het kookboek

Burgers & BBQ Bites is een nieuwste kookboek in de serie Smokey Goodness van de Nederlandse BBQ-king Jord Althuizen. Hij houdt van barbecueën op echt vuur. Deze BBQ-master, cq kookboekenschrijver,  is ook eigenaar van bedrijven als Smokey Goodness (catering) en de restaurants ‘The Rough Kitchen’ en ‘Black Smoke’.

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

Bestellen kun je hier:

Cover Burgers & BBQ bites-Titel : Burgers & BBQ Bites
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90  2157 5957
Prijs : € 22,50

 

 

 

We plaatsten al eerder een recept uit dit kookboek: The Elvis Burger. Ook een echte quilty pleasure. Proberen dus… Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *