Wist je dit? Het favoriete eten van Elvis Presley was een gegrilde sandwich met pindakaas en banaan. Dat was de inspiratie voor dit bijzondere broodje hamburger speciaal uit het kookboek Burgers & BBQ Bites van de Nederlandse BBQ-king Jord Althuizen. Hij gebruikt niet alleen pindakaas en banaan, maar ook nog spek en aardbeienjam. Is dit lekker? Jaaaa, heel lekker, hoewel we de verhoudingen in het recept wel wat hebben aangepast.
Let op: het is ook machtig, maar je eet je vingers erbij op. Probeer maar eens, dan zal je zien wie de echte burger king is!
Welke wijn bij The Elvis Burger?
Je kunt natuurlijk kiezen voor jouw favoriete kant en klare burger, maar wij maakten dit recept met de wagyu burger (Fast Frozen, diepvries AH). Je proeft hartige burger en spek en zoete banaan, rokerig-zoete saus en smeuïge pindakaas. Schenk hier een soepele rode wijn bij met veel rijp fruit. Goede optie is een Zinfandel of een Pinotage uit Zuid-Afrika.
Muziek: Om de sfeer nog verder te verhogen, kijk even naar onze enige echte Elvis met burning love.
4 personen | 20 minuten |
Ingrediënten
- 12 langwerpige plakjes ontbijtspek
- 2 bananen
- 2 eetlepels aardbeienjam
- 4 eetlepels BBQ-saus
- 1 theelepel (gerookt) zout
- 6 eetlepels pindakaas extra crunchy
- 4 burgerbroodjes
- 4 burgers
- Extra: BBQ of grillpan
Stap 1
Verwarm de BBQ of gebruik een grillpan. Gril de plakken ontbijtspek krokant en zet ze opzij op een bord met een laagje keukenpapier. Schil de bananen en snijd ze eerst in de lengte door de helft en halveer daarna nogmaals in de breedte. Gril kort en heet aan beide kanten zodat er mooie grillstrepen ontstaan, maar je de banaan niet tot moes gaart. Leg bij het spek.
Stap 2
Meng de aardbeienjam met de BBQ-saus en roer het (gerookte) zout door de pindakaas. Snijd de burgerbroodjes doormidden en toast het brood op de grill. Leg apart. Gril de burgers in 3-4 minuten per kant gaar.
Stap 3
Smeer op de onderste helft van je burgerbun een royale hoeveelheid pindakaas. Leg hier de burger op. Verdeel de gegrilde banaan en ontbijtspek over de burgers en maak het geheel af met de aardbeienjam-BBQ-saus en de kapjes van de burgerbuns.
Meer inspiratie?
Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!
Het kookboek
Burgers & BBQ Bites is een nieuwste kookboek in de serie Smokey Goodness van de Nederlandse BBQ-king Jord Althuizen. Hij houdt van barbecueën op echt vuur. Deze BBQ-master, cq kookboekenschrijver, is ook eigenaar van bedrijven als Smokey Goodness (catering) en de restaurants ‘The Rough Kitchen’ en ‘Black Smoke’.
Bestellen kun je hier:
Titel : Burgers & BBQ Bites
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 5957
Prijs : € 22,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen