Meatless Monday

Pizza met spinazie en ei

Meatless Monday.: vegetarische pizza belegd met allerlei groenten; spinazie, tomaat en champignons. De bodem is kant-en-klaar te koop, dus dat is lekker makkelijk.

De feestdagen zijn weer achter de rug, het gewone leven begint weer… Ook op culinair gebied doen we het weer rustig aan. We starten met Meatless Monday. Vandaag een vegetarische pizza belegd met allerlei groenten; spinazie, tomaat en champignons. De bodem is kant-en-klaar te koop, dus dat is lekker makkelijk.

Welke wijn bij pizza met spinazie?

Een soepele Côtes du Rhône past bij allerlei gerechten. Vooral de gedroogde tomaatjes spelen in op de fruitigheid van de wijn, terwijl champignons en truffelkaas de aardse tonen accentueren. De krokante pizzabodem zorgt voor stevigheid en sluit aan bij de volle smaak van de wijn. Omdat de wijn ook soepel en rond is, kan hij de smeuïgheid van de zachte eidooier goed aan.

Muziek: tijdens het muziekprogramma, Podium Witteman, van Paul Witteman op nieuwjaarsdag kwamen de hoogtepunten langs van 2016. Helemaal lyrisch ben ik van het nummer 22 november van Fuse & Kinan Azmeh. Oh, wat is dat meeslepend, mysterieus en gepassioneerd ! Luister je mee? Laat mij weten of het ook zo mooi vindt.

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 10 gedroogde tomaatjes op olie, in reepjes
  • 100 g kleine champignons, in vieren
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 600 g verse spinazie
  • zout, versgemalen peper
  • 1 el verse oregano, fijngehakt
  • 400 g belegen kaas met truffel, geraspt
  • 4 pizzabodems naturel (AH)*
  • 4 grote eieren (XL)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de 2 el olijfolie in een wok. Bak de ui zachtjes aan. Voeg tomaatreepjes, champignons en knoflook toe en bak ca. 2 min. mee. Schep de spinazie in gedeelten erbij en roerbak tot blaadjes slinken. Schep in vergiet en knijp al het vocht eruit. Breng op smaak met zout, peper en oregano.

Stap 2

Strooi de kaas over de pizzabodems. Verdeel het spinaziemengsel erover. Besprenkel met rest van olijfolie. Bak de pizza’s ca. 3 minuten. Neem uit de oven en breek een ei in het midden van de spinazie op elke pizzabodem. Bak de pizza nog 7 minuten tot het eiwit is gestold, maar de dooier nog vloeibaar is.

* Kun je de pizzabodem naturel niet meer vinden bij AH, gebruik dan een rol ‘Rond en dun pizzadeeg of het kant-en-klare Flammenkuchendeeg (koeling). Of nog gezonder de pizzabodem van bloemkool.

 

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijncombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&3 2012
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *