Kip in misosaus, heerlijk stoofgerecht uit de oven. Heerlijke saus met een Aziatisch tintje. Afkomstig uit het kookboek Soulfood.

Voor het weekend
Kip in misosaus

Weleens van miso gehoord? Het is een Japanse pasta gemaakt van o.a. gefermenteerde sojabonen. Dit product zorgt voor een bijzondere smaak in de saus van dit kipgerecht. Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Soulfood’ van de ‘De Vrouw met de Baard’, oftewel Mas van Putten en Carl Lemette. Heel gemakkelijk om te maken. En wil je nog iets meer weten over miso, lees dan even het verhaal van Janneke Vreugdenhil, culinair columniste van het NRC.

Welke wijn bij kip in misosaus?

De saus doet het ‘m in dit gerecht. Hij smaakt een beetje zoet-zurig met een duidelijke botersmaak. Hier sluit een niet te zware chardonnay naadloos bij aan.

4 personen70 minuten
 

Ingrediënten

  • 1 grote (witte) ui
  • 1 winterwortel (ca. 300 gram)
  • 75 gram koude boter
  • 4 kippenbouten
  • 3/4 dl witte wijn
  • 650 ml kippenbouillon (tablet) of kippenfond
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
  • 1 eetlepel miso
  • zout, peper
  • takjes tijm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Pel de ui en snijd hem in ringen. Schrap de wortel en snijd deze in schijven. Verhit 50 gram boter in een koekenpan en bak de kippenbouten in ca. 5 minuten rondom bruin. Voeg de ui en witte wijn toe en laat nog 2 minuten sudderen. Haal de kippenbouten uit de pan en leg ze in een braadslee. Bewaar de jus in de pan.

Stap 2

Breng de bouillon aan de kook en schenk hem over de kippenbouten. Voeg de wortel en laurierblaadjes toe. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet hem ca. 30 minuten in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en zet de kip nog ca. 30 minuten in de oven.

Stap 3

Verwarm als de kip klaar is de uienjus en roer de mirin en miso erdoor. Doe het mengsel over in een hoge kom en voeg de rest van de boter en ca. 2 dl van de bouillon van de kip toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Schep de kip (en wortel) op 4 borden, garneer met tijm en geef de misosaus erbij. Lekker met rijst en een salade, maar ook lekker met aardappelpuree en spruitjes.

Credit fotografie: Daan Verschuur.

Bestellen kun je hier:

Cover Soul FoodTitel Soulfood
Auteur : Mas van Putten & Carl Lemette
Uitgever : Unieboek/Het Spectrum
ISBN : 987 09 00 35320 0
Prijs : € 22,50

 

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef je waardering
Naam recept
Kip in misosaus
Geplaatst op
Totale kooktijd
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *