Voor het weekend

Kip in misosaus

Weleens van miso gehoord? Het is een Japanse pasta gemaakt van o.a. gefermenteerde sojabonen. Dit product zorgt voor een bijzondere smaak in de misosaus van dit kipgerecht. Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Soulfood’ van de ‘De Vrouw met de Baard’, oftewel Mas van Putten en Carl Lemette. Heel gemakkelijk om te maken. 

Welke wijn bij kip in misosaus?

De misosaus doet het ‘m in dit gerecht. Hij smaakt een beetje zoet-zurig met een duidelijke botersmaak. Hier sluit een niet te zware chardonnay naadloos bij aan.

Kip in misosaus, heerlijk stoofgerecht uit de oven. Heerlijke saus met een Aziatisch tintje. Afkomstig uit het kookboek Soulfood.

Kip in misosaus

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 10 minuten
Simpel te maken kippenstoofpot met een uien-misosaus. Recept van De Vrouw met het Baard. Onwijs goed!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 grote witte ui
  • 1 winterwortel ca. 300 gram
  • 75 gram koude boter
  • 4 kippenbouten
  • 75 ml witte wijn
  • 650 ml kippenbouillon tablet of kippenfond
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels mirin zoete rijstwijn
  • 1 eetlepel miso
  • zout peper
  • takjes tijm

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃. Pel de ui en snijd hem in ringen. Schrap de wortel en snijd deze in schijven. Verhit 50 gram boter in een koekenpan en bak de kippenbouten in ca. 5 minuten rondom bruin. Voeg de ui en witte wijn toe en laat nog 2 minuten sudderen. Haal de kippenbouten uit de pan en leg ze in een braadslee. Bewaar de uienjus in de pan.
  • Breng de bouillon aan de kook en schenk hem over de kippenbouten. Voeg de wortel en laurierblaadjes toe. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet hem ca. 30 minuten in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en zet de kip nog ca. 30 minuten in de oven.
  • Verwarm als de kip klaar is de uienjus en roer de mirin en miso erdoor. Doe het mengsel over in een hoge kom en voeg de rest van de boter en ca. 2 dl van de bouillon van de kip toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de kip (en wortel) op 4 borden, garneer met tijm en geef de misosaus erbij. Lekker met rijst en een salade, maar ook lekker met aardappelpuree en spruitjes.

Credit fotografie: Daan Verschuur.

Bestellen kun je hier:

Cover Soul FoodTitel Soulfood
Auteur : Mas van Putten & Carl Lemette
Uitgever : Unieboek/Het Spectrum
ISBN : 987 09 00 35320 0
Prijs : € 22,50

 

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept