Ga terug
+ servings
pastinaaksoep met gember en peer van The Holy Kauw Company, vegetarisch kerstmenu
Pastinaaksoep met gember en peer
Aardse pastinaak krijgt extra pit door de gember. Peer zorgt voor sappigheid. Dit is een lekkere luxe soep voor je (kerst)diner.
Aantal 4 personen
Kook tijd 45 minuten

Equipment

  • bakplaat met bakpapier, staafmixer

Ingrediënten
  

  • 500 gram pastinaak geschild en in blokjes
  • 2 kleine peren geschild en in blokjes
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 5 cm gember geschild en fijngehakt (18 gram geschild)
  • ¼ theelepel gemalen kardamom
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • mespunt chilivlokken
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt of crème fraîche
  • 2 eetlepels pompoenpitten geroosterd

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil en snijd de pastinaak in blokjes. Meng in een kom de pastinaak met 2 eetlepels olijfolie en de knoflookplakjes. Gebruik ruim zout en peper om op smaak te brengen. Rooster de pastinaak op een met bakpapier beklede bakplaat in ca. 25 minuten gaar.
  • Maak intussen de peer en gember schoon. Verhit in een pan met dikke bodem 2 eetlepels olijfolie. Fruit de ui samen met de gember, kardemom, komijn en de chilivlokken ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe: pastinaakmengsel, peer en bouillon. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de soep boven een andere pan. Doe de peer-pastinaak terug in de pan en pureer met de staafmixer zo glad mogelijk. (Wrijf de soep zonodig nog even door een zeef, zodat hij mooi zacht en glad wordt.) Giet de bouillon er weer bij. (Mocht je de soep toch iets te dik vinden, verdun hem met wat extra bouillon.) Tot zover kun je deze soep voorbereiden.
  • Verhit een droge kleine koekenpan en rooster de pompoenpitten tot ze iets gaan open springen. Zet apart.
  • Verwarm al roerende de pastinaaksoep tot net onder het kookpunt. Verdeel de soep over 4 borden. Schep de yoghurt of crème fraiche erop. Garneer met de pompoenpitten.

Voedingswaarde

Calorieën: 184kcal | koolhydraten: 43g | eiwit: 2g | vet: 2g | verzadigd vet: 0.3g | cholesterol: 0.1mg | vezels: 9g | suiker: 18g | vitamine C: 28mg