Meatless Monday

Pasta met geroosterde tomaat, ricotta en rode pesto

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Gezond, smaakvol én snel klaar: daar houd ik van! Deze pasta met geroosterde tomaat is het perfecte begin van de week. De combinatie van zoet geroosterde tomaatjes, romige ricotta en pittige rode pesto zorgt voor pure verwennerij op je bord. En dat in nog geen 20 minuten! Ideaal voor Meatless Monday of elke dag waarop je zin hebt in een makkelijke, vegetarische maaltijd.

Wat is ricotta?

Ricotta is een zachte, frisse kaas uit Italië, gemaakt van de wei die overblijft na het maken van andere kazen, zoals mozzarella. De naam betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Ricotta heeft een milde, lichtzoete smaak en een zachte, korrelige structuur. Daardoor is het een ideale basis voor zowel hartige gerechten, zoals deze pasta met geroosterde tomaat – als voor desserts als cheesecake of cannoli. In dit gerecht zorgt ricotta voor romigheid zonder dat het zwaar wordt.

Welke wijn bij Pasta met geroosterde tomaat?

Bij deze pasta met geroosterde tomaat past een wijn die frisfruitig is, maar ook wat rijpheid en rondeur heeft. Goede keus is deze Italiaanse wijn: Valpolicella Borgo Marcellise. Een rode wijn met mooie zuren, maar die tegelijkertijd rijp en soepel is. Dat sluit mooi aan bij deze pasta. Drink de wijn licht gekoeld dan komt het fruit nog mooier naar voren.

 

🎶 Tip voor tijdens het koken: zet eens Rhiannon Giddens op. Het laatste concert was fantastisch.

 

At The Purchaser

 

Pasta met geroosterde tomaat, ricotta en pesto

Pasta met geroosterde tomaat, ricotta en pesto

Bereiding: 20 minuten
Totaal: 20 minuten
Zelf kerstomaatjes roosteren is super-makkelijk. Ze smaken dan lekker zoet-zuur. Dat maakt dit pastagerecht bijzonder. Staat in 20 minuten op tafel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram kerstomaatjes aan de tak
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel goede balsamico-azijn
  • zout versgemalen peper
  • 1 eetlepel honing
  • 400 gram oortjes-pasta orecchiette
  • 1 bakje ricotta à 250 gram
  • 2 volle eetlepels verse rode pesto koeling
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 zakje rucola à 40 gram

Extra nodig

  • kleine braadslede belegd met stuk bakpapier, houten cocktailprikker

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.  Leg de kerstomaatjes in de braadslede. Prik de tomaatjes in met een cocktailprikker. (Laat ze aan de tak zitten.) Maak een dressing van olie, balsamico-azijn, zout, peper en honing. Bedruppel hiermee de tomaatjes en zet ze ca. 15 minuten in de oven tot ze iets openbarsten.
  • Kook intussen de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Roer de ricotta los met de pesto, 1 el pastakookwater en ¾ deel van Parmezaanse kaas. Laat de pasta uitlekken in een vergiet. Doe terug in de pan en roer het pestomengsel en rucola erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de pasta op 4 warme pastaborden. Beleg met de geroosterde taktomaatjes. Bestrooi aan tafel met extra Parmezaanse kaas.

Heb je wat meer tijd?

Maak dan eens deze gekonfijte tomaatjes uit de oven. Ze garen langzaam, worden geconcentreerder van smaak en geven deze pasta met geroosterde tomaat een extra luxe touch.

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!