Meatless Monday

Pasta met paprika-pesto

Paprika-pesto is eigenlijk een beetje een raar woord, want verse pesto maak je van basilicum. En dat heerlijke kruid zit helemaal niet in deze saus. Waarom noemen we het dan wel pesto? Dat komt meer door de structuur en dikte. Deze dikke salsa wordt gemaakt van geroosterde paprika’s, Parmezaanse kaas en amandelen. In feite is deze saus heel snel klaar, maar omdat je de paprika’s zelf roostert en ontvelt, ben je er wat langer mee bezig. Heb je weinig tijd, dan kun je ook een pot geroosterde paprika’s gebruiken.

Paprika-pesto van rode paprika’s

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Flexikok 2. Lees nog even de kookboekrecensie van Miranda van Elswijk. We hebben het recept wel wat aangepast. In het origineel gebruikt Veerle de Brabanter vier zoete rode paprika’s, maar die ontvellen minder makkelijk dan gewone. Daarom heb ik de zoete paprika’s vervangen door gewone rode. En ook dan is het resultaat heerlijk.

Vul aan met goed gevulde salade

Wil je deze pasta serveren als een vegetarisch hoofdgerecht, vul het dan aan met een goed gevulde salade. Ik serveerde er gemengde sla met haricots verts en feta bij. Topcombi! Miranda combineerde de pasta met een tomatensalade met grapefruit uit het kookboek. 

Voor niet-vegetariërs: deze pasta smaakt ook subliem met een stukje gebakken zalm of kipfilet. Ook een aanrader!

Welke wijn bij pasta met paprika-pesto?

De pesto/salsa/saus smaakt lichtromig, licht geroosterd en zoet met wat noten op de achtergrond. Een rosé uit bijvoorbeeld de Provence past dan prima. Die sluit goed aan. Maar ook een Beaujolais is een goede keus.

Rosé Domaine L'Amaurigue
Provence rosé van Gall & Gall
Pasta met paprika-pesto

Pasta met paprika-pesto

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 50 minuten
e maakt een pesto op basis van geroosterde rode paprika’s, aangevuld met amandelen en Parmezaanse kaas. Serveer met verse pasta en een tomatensalade met grapefruit.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 25 gram gepelde amandelen
  • 300 gram gedroogde of 400 gram verse pasta naar keuze
  • 80 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • handvol basilicum
  • peper en zout

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Besprenkel ze aan de binnenzijde met 1 eetlepel olijfolie en de Provençaalse kruiden. Leg ze met het vel naar boven op de bakplaat. Bak ze 30 minuten in het midden van de oven. Doe ze in een schaal met deksel of in een afgesloten plastic zak en laat ze ca. 15 minuten afkoelen.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin.Trek het vel van de paprika’s.
  • Kook de pasta beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Doe de paprika’s, amandelen, kaas, knoflook, ¾ deel van de basilicum en 2 eetlepels olijfolie in de foodprocessor en pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en doe hem in een schaal. Verdeel de paprika-pesto erover. Garneer met blaadjes basilicum.

Kookboek bestellen? Dat kan hier:

Cover Flexikok 2Titel: De Flexikok 2
Auteur: Veerle de Brabanter
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446143
Prijs: € 24,99

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept