Meatless Monday

Dahl met zoete aardappel en halloumi

Weleens gehoord van ‘dahl’? Dahl is een alledaags Indiaas gerecht gemaakt van peulvruchten. In dit recept is de basis rode linzen. In India is dit meer een bijgerecht, een vast onderdeel van elke hoofdmaaltijd. Maar de Vlaamse tv-presentator Jeroen Meus maakt er een verrukkelijk vegetarisch hoofdgerecht van. Zoete aardappelen, zoute gebakken halloumi en knapperige cashewnoten maken het anders dan anders. Serveer met witte rijst.

portret jeroenmeusIn het intro van het recept vertelt Jeroen het volgende: ‘Een Indiaas gerecht op basis van peulvruchten waar ik een Belgisch tintje aan geef door de halloumi.’

Wat is dahl?

Dal is het woord voor gedroogde linzen en peulvruchten. Dit is de basis voor het Indiase gerecht Dahl. Het is het meest gegeten gerecht van India en er zijn ontelbaar veel variaties. Bijvoorbeeld Toor Dal, gemaakt van gele splitlinzen of chana dal, gemaakt van kikkererwten of mung dal, gemaakt van mungbonen.
Een klassiek Indiaas diner bestaat meestal uit een groentegerecht, een vleesgerecht, dahl, yoghurtsaus (raita), chutney, salade, warm brood (bijvoorbeeld paratha) en witte rijst. Het brood en rijst worden gebruikt als bestek; je eet dus met je handen.

Welke wijn bij dahl met zoete aardappel en halloumi?

Beetje zoetige linzenschotel met krokant gebakken licht-zoute stukjes halloumi en knapperige cashewnoten. Koriander maakt het lekker kruidig. Wij dronken hier een stevige rosé bij met voldoende rijpe fruitaroma’s. Maar ook een Chileense Carménère is een aanrader.

Dahl met zoete aardappel en halloumi uit het kookboek Groentekost van Jeroen Meus

Dahl met zoete aardappel en halloumi

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 45 minuten
Totaal: 1 uur 15 minuten
Linzen-stoofschotel met veel groente en zoete aardappel. Krokant gebakken halloumi zorgt voor bite.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 100 gram rode linzen
  • 2 eetlepels rijstolie
  • 500 gram zoete aardappelen geschild
  • 3 stengels bleekselderij in stukjes
  • 150 gram wortel in stukjes
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 30 gram verse gember geraspt
  • 1 eetlepel rode currypasta potje
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 100 gram cashewnoten ongebrand
  • 200 gram spinazie
  • 200 gram halloumi
  • ½ citroen
  • 15 gram verse koriander grof gehakt

Bereiding
 

  • Laat de linzen even weken in wat water.
  • Snijd de groenten vrij grof: ui, zoete aardappelen, selderij en wortelen. Verhit een scheut olie in een grote braadpan. Laat alle groenten stoven in de olie.
  • Doe er de geplette knoflook, geraspte gember en currypasta bij en laat ca. 1 minuut meebakken. Kruid de curry tot slot met komijn, kardemom en garam masala.
  • Giet de linzen door een zeef en voeg ze toe. Voeg er vervolgens 2 dl water, tomatenblokjes en kokosmelk aan toe en breng het geheel aan de kook. Laat de dahl 45 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  • Rooster intussen in een droge koekenpan de cashewnoten lichtbruin. Haal uit pan en hak de cashewnoten grof.
  • Dep de halloumi zonodig goed droog. Snijd de halloumi in blokjes.
  • Laat wat olie heet worden in koekenpan en bak de blokjes halloumi op hoog vuur goudbruin.
  • Voeg de spinazie toe aan de dahl. Die mag er rauw bij; zodra die erdoor geroerd is, zal hij garen.
  • Breng de dahl op smaak met wat citroensap. Serveer met de cashewnoten, de koriander en de gebakken halloumi. Serveer met wat naan-brood en witte rijst.

Het kookboek: groentekost

In dit kookboek Groentekost selecteerde Jeroen Meus zijn favoriete 100 vegetarische recepten en bedacht hij allerlei nieuwe bereidingen. Dit is zijn eerste volledig vegetarische kookboek.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover groentekostTitel : Groentekost
Auteur : Jeroen Meus
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 3930 5
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept