Champagne met Kaviaar

‘Ontbijten op Engelenhoogte’; zo heette de hemelse proeverij van Deutz op de Euromast in Rotterdam. Dat werd champagne met kaviaar. Er kwamen zes prachtige champagnes in het glas, geflankeerd door kaviaar van ‘The House of Caviar’. Daar past een blini met zalm voortreffelijk bij. Niet moeilijk om zelf te maken…

Deutz, een klein kwaliteits-champagnehuis, is vooral bekend bij de echte champagneliefhebber. Dit huis kenmerkt zich door elegantie, evenwicht, mooie zachte mousse en mineraliteit. Hoogtepunten van de ochtend? Die waren er volop. Natuurlijk de Amour de Deutz 1999 en de Cuvée William Deutz 1998 waren favoriet. Twee delicate vintage-champagnes waarin verfijning, complexiteit en stevigheid mooi samenkomen. De verfijnde Amour de Deutz, gemaakt van 100% Chardonnay, smaakte perfect in combinatie met de kaviaar Perle Imperial. Dit is groene semi-wild kaviaar afkomstig uit China (per tin van 10 gram: € 24,95). Mooie lichtzilte bolletjes met een zachte nootachtige smaak met romige textuur.

Blini’s zelf maken

Uiteraard stonden Deutz champagne en kaviaar deze ochtend in de spotlights. En iedereen was onder de indruk, zodanig dat de rest van het ontbijt bijna werd vergeten. Deze heerlijke blini’s stonden ook op tafel. In een wip klaar en altijd goed in combinatie met champagne. Maar kies dan de Perle Imperial bij de Amour de Deutz 1999 en de Seafarm Asetra bij de Blanc de Blancs 2004. (Te koop o.a. bij De Bijenkorf.) Ik weet het zeker, dat wordt een (kerst)ontbijt om naar uit te kijken.

Blini’s met kaviaar of zalm

40 stuks15 minuten + 2 uur wachttijd

Ingrediënten

 • 75 gram boekweitmeel
 • 75 gram bloem
 • 1 zakje gedroogde gist
 • ½ theelepel zout
 • ½ theelepel suiker
 • 1 dl melk
 • 1 bekertje crème fraîche
 • 1 eetlepel boter
 • 1 ei
 • 100 gram wilde zalm (of gravad lax)
 • 1 blikje kaviaar (House of Caviar, Perle Imperial)

Extra: poffertjespan

Stap 1

Doe in een mengkom: boekweitmeel, bloem, gist, zout en suiker. Verwarm in een steelpan melk, 2 eetlepels crème fraîche, 1 eetlepel boter en 1,5 dl water tot lauw. (Mengsel mag niet warmer zijn dan lichaamstemperatuur.)

Stap 2

Ei splitsen. Roer de dooier door het melkmengsel en voeg dit geleidelijk toe aan het meelmengsel in de mengkom. Blijven roeren tot er geen klontjes meer zijn. Laat het beslag op een warme plek ca. 2 uur rijzen. (Je kunt ook het beslag een nacht in de koelkast zetten en de volgende dag gebruiken. Het deeg is dan ook klaar voor gebruik!)

Stap 3

Klop het eiwit met mespunt zout stijf. Schep het door het beslag. Verwarm de poffertjespan en bestrijk de holtes met boter. Vul de holtes voorzichtig met het beslag en bak in ca. 2 minuten de blini lichtbruin. Draai met een vork om en bak de andere kant ook bruin.

Stap 4

Beleg de blini eerst met een klein schepje crème fraîche, en daarna met kaviaar of gerookte zalm.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.