Homemade

Oliebollen: mijn ‘beproefd’ basisrecept

Oud & Nieuw komt in zicht… Misschien ben je op zoek naar een goed recept voor homemade oliebollen? Dan ben je hier aan het goede adres. Eigenlijk houd ik helemaal niet van oliebollen. Maar deze…, wow die zijn echt héél lekker (met extra veel vulling). Tja, je moet er dus zelf voor aan de slag. Maar ik weet zeker als je deze hebt geproefd, dan wil je nooit meer anders!!!

De oliebol is echt een klassieker uit de Nederlandse keuken. Vroeger was een oliebol een veel rijker gerecht dan tegenwoordig. Volgens culinair schrijver Johannes van Dam in zijn boek ‘De dikke van Dam’ ging er vroeger veel meer vulling doorheen dan tegenwoordig. Niet alleen appel, rozijnen en sucade zoals in dit recept. Maar ook oranjesnippers, amandelen, citroenrasp en meerdere eieren werden aan het beslag toegevoegd. Want extra vulling in een oliebol zorgt ervoor dat de bollen lekker sappig blijven, met name als je ze van tevoren wil bakken.

Maar wil je toch liever een oliebol zonder vulling. Geen probleem, laat dan de rozijnen, sucade en appel gewoon achterwege in dit recept, maar verminder de hoeveelheid verse gist naar 12 gram.

Verse gist of instant gist gebruiken?

Deze oliebollen worden gemaakt met verse gist. Maar waar koop je dat nu? Sommige supermarkten zoals Albert Heijn verkopen verse Koningsgist. Ook kun je misschien terecht bij je warme bakker, gewoon even vragen. Uiteraard kun je oliebollen ook maken met instant gist (zie hiervoor het recept van Ome Leo). Dat werkt wel iets makkelijker. Is er smaakverschil? Hierover zijn de meningen verdeeld. Dus ga kijken wat je zelf lekkerder vindt.

Welke bubbel past bij oliebollen?

De grootste fout die je kunt maken is champagne schenken bij oliebollen. Hoe lekker ik champagne ook vind, maar in combinatie met de toch lichtzoete smaak van een oliebol, dan wordt de champagne ‘zuur’. Nee, bij een oliebol drink je een zoetere bubbel. Dus kies hier voor Prosecco of Asti Spumante!

Meer ideeën nodig voor Oud & Nieuw in combinatie met bubbels. Lees mijn verhaal welke borrelhapjes passen bij champagne, of welke borrelhapjes passen bij alle andere bubbels.

Vijf hapjes die passen bij Champagne
Vijf hapjes die passen bij Champagne, Cava of ander mousserend

 

Oliebollen met extra vulling

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur
Homemade oliebollen, zonder een pakjes of zakjes, overtreffen de oliebol van de oliebollenkraam. Zeker dit beproefd recept met appel, sucade en rozijnen. Mmm, dat wordt smullen.
Aantal 20 stuks

Ingredienten
 

  • 225 ml lauwe melk
  • 20 gram verse gist*
  • ½ ei losgeklopt
  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 125 gram rozijnen
  • 50 gram sucade
  • 1 appel fijngesnipperd
  • olie voor frituren
  • poedersuiker

Extra nodig

  • frituurpan, mixer met deeghaken

Bereiding
 

  • Verwarm de melk tot lauwwarm. Los de verse gist op in de helft van de melk. Roer het ei erdoor. Voeg de bloem toe. Kneed dit alles door met de mixer met deeghaken. Giet als het beslag glad is, de overige lauwwarme melk erbij. Roer het zout erdoor. En meng dit ca. enige minuten verder tot een glad beslag. (Het beslag moet in stukken van de lepel vallen). Meng dan voorzichtig de rozijnen, sucade en de appel erdoor.
  • Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, ca. 1 uur rijzen op een warme plek (ca. 28 °C).
  • Spatel het gerezen beslag goed door en laat nog 3 minuten rustig staan.
  • Verhit de frituurpan met olie tot 180 °C. Schep met twee lepels of een ijsbolletjestang bollen van het beslag in de olie (ca. 5 stuks). Frituur de oliebollen ca. 6 minuten, keer halverwege, tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken in een zeef met keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

Hoe oliebollen opwarmen?

De beste manier is in de oven. En NIET in de magnetron. Verwarm de oven voor op 145 C. Leg de koude oliebollen op het rooster en laat ze in 5 minuten warm en weer licht krokant worden.

 

Meer ideeën voor Oud & Nieuw?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept