ONZE KISIR (Bulgursalade van het Arabiateam)

Verliefd…, echt helemaal verliefd ben ik op de twee kookboeken van Merijn Tol en Nadia Zerouali met de titels Arabia en Bismilla. Ze schitteren op allerlei manieren:  prachtige vormgeving, superaantrekkelijke fotografie, kleurrijke illustraties van Rosa Vitalie en natuurlijk niet in het minst door hun bijzondere receptuur. Het is een weerslag van hun culinaire ontdekkingsreis door de Arabisch-mediterrane wereld. De reislustige dames kookten o.a. Kisir ter plaatse met de locals en leerden, door samen met hen te eten, de eetcultuur door en door kennen.

Een echt toppertje uit het kookboek Bismilla is hun versie van de zogenaamde ‘Kisir’, een rode bulgursalade met heel veel aromatische kruiden en zoetzure granaatappelsiroop. Een salade waaraan zij zelf verslingerd raakten. ‘Een dooreetsalade waar we nooit genoeg van krijgen’, vertellen ze enthousiast in het intro. En dat klopt helemaal. Bij mij thuis ging het op dezelfde manier. Het restant Kisir haalde de volgende dag niet, want elke keer als de koelkast openging,  ging er ook een lepel in de bulgursalade. Je blijft er dus van smullen…

Welke wijn bij kisir (bulgursalade)?

Bij kisir drink je een sappige rosé bij met voldoende zuren en kruidigheid, zoals bijvoorbeeld de Duitse rosé  van Salwey, Weissherbst Trocken uit Baden. Een mooie combinatie van rood/wit fruit (kers, citrusschil, rozebottel), en kruidigheid. Complex en elegant. Of de rosé uit de Phalz.

Muziek: luister naar Natacha Atlas met het nummer Gafsa. Speciaal gemaakt voor de Koreaanse film Bin-Jip. Een love-song waar de verliefdheid vanaf spat. In een woord hemels, een totaalcombinatie om naar uit te kijken. Wanneer is het weer 14 februari?

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram fijne bulgur (Marokkaanse winkel)
  • ½ pakje verse dille à 15 gram
  • 5 takjes verse munt
  • ½ pakje platte peterselie à 30 gram
  • 1 groot bosuitje
  • 150 gram zoete kerstomaatjes
  • ½ komkommer, geschild en zonder zaad
  • 1 ½ eetlepel tomatenpuree*
  • 4 eetlepels Turkse paprikapasta**
  • zout
  • olijfolie
  • citroensap
  • 5 eetlepels granaatappelmelasse

Stap 1

Besprenkel de (ongekookte) bulgur met een beetje koud water. Snijd alle kruiden en de bosui (of lenteui) fijn. Snijd ook de kerstomaatjes en de komkommer in piepkleine blokjes.

Stap 2

Kneed met je handen de tomatenpuree en de paprikapasta door de bulgur. Meng de kruiden, bosui, tomaatjes en komkommer erdoor. Breng de salade op smaak met zout, olijfolie, citroensap en de granaatappelmelasse.

 

*Tomatenpuree die je bij de Turkse of Marokkaanse winkel koopt is van betere kwaliteit dan die uit de supermarkt. Voor deze salade is dat essentieel!

** Paprikapasta kun je ook vervangen door geroosterde paprika’s uit een pot zelf te pureren.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *