Ga terug
+ servings
Mosselen koken basisrecept Sergio Herman
Mosselen koken; zo doe je dat
Basisrecept mosselen koken van Sergio Herman uit zijn kookboek Hommage! Simpel, maar met net wat meer smaak.
Aantal 2 personen
Voorbereiding 10 minuten
Kook tijd 10 minuten

Equipment

  • mosselpan

Ingrediënten
  

  • 1 kilo Zeeuwse mosselen
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 stengels bladselderij
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • 6 takjes tijm gerist
  • 2 eetlepels versgemalen zwarte peper
  • 250 ml witte wijn
  • 80 gram gezouten boter in blokjes

Instructies
 

  • Vul een grote (mossel)pan of de wasbak met ruim water en spoel de mosselen hierin. Giet af, laat er schoon water in lopen en spoel de mosselen nog 2 keer opnieuw. Gooi schelpen die boven komen drijven weg, die kunnen slecht zijn. Gooi ook schelen met barsten erin weg. Schelpen die open staan, controleren door ze ‘wakker’ te tikken. Als de schelp zich sluit is de mossel nog levend.
  • Snijd alle groenten naar wens. Het liefst niet te grof, niet te fijn: het is belangrijk dat ze na het koken nog beet hebben. Was ze goed.
  • Doe de groenten, knoflook en tijm in een mosselpan. Leg de mosselen erbovenop. Kruid de mosselen goed met zwarte peper en giet de witte wijn erover. Zet het deksel op de pan. Zet het vuur hoog en kook de mosselen op hoog vuur.
    Stap 3 mosslen koken, voeg witte wijn toe (1 van 1)
  • Check na enkel minuten of het vocht is opgekookt en schud dan de mosselen op. Zorg dat de groenten en onderste mosselen oven in de pan liggen. Doe het deksel terug op de pan en kook de mosselen nogmaals op (het vocht komt dan nogmaals over de mosselen).
    Stap 4 mosselen koken, omschudden (1 van 1)
  • Doe de blokjes boter tussen de mosselen en laat de boter smelten en zich mengen met het overheerlijk vocht onder in de pan.
    Stap 5 mosselen koken, voeg blokjes boter toe

Notities

Je kan er nu voor kiezen om de mosselen zo te serveren, maar als je ze op een andere manier wilt verwerken, leg je een zeef boven een kom en giet je de mosselen erin af. Verwijder de bovenste helft van de schelpen en bewaar de mosselen in het opgevangen mosselkookvocht, zo drogen ze niet uit.

Voedingswaarde

Calorieën: 429kcal | koolhydraten: 12g | eiwit: 2g | vet: 33g | verzadigd vet: 21g | cholesterol: 87mg | vezels: 2g | suiker: 4g | vitamine C: 6mg