Meatless Monday

Luie ratatouille: mediterraan genot uit de oven

Ratatouille; wie kent dit Franse gerecht niet? Al was het maar omdat je vast en zeker de tekenfilm hebt gezien. Maar heb je deze mediterrane groente ook al een keertje zelf gemaakt? Normaal gesproken heeft het heel wat voeten in aarde, omdat alle groenten apart moeten worden gebakken. Maar foodschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft een alternatief: luie ratatouille uit de oven! Wel zo makkelijk.

Het recept is afkomstig uit het nieuwe kookboek We Love Groente van Janneke Vreugdenhil. Al eerder schreef zij (jaren geleden) een kookboek met groente in de hoofdrol. Dat heette I Love Groente.

In het intro van dit recept schrijft Janneke:

Portret Janneke Vreugdenhil LR
Portret culinair journalist Janneke Vreugenhil

Ratatouille maken kan een reteserieus project zijn. En soms, op een lege nazomerzaterdagmiddag, kan ik daar ook echt zin in hebben. Dan laat ik de uien minimaal een halfuur fruiten voordat ik de andere groente toevoeg. Dan bak ik de tomaten eerst apart. En als ik er echt zin in heb, blaker ik de paprika’s op de barbecue en ontvel ik ze voor ik ze meestoof. (Jolande: al dit aparte bakken zorgt voor karamelisatie en verdieping van smaak.)

Al die toewijding levert ook echt iets bijzonders op – ja hèhè, anders zou ik het niet doen. Maar dat betekent beslist niet dat deze luie ratatouille niet de moeite waard is.  Door hem in de oven te bereiden, krijgen de groenten zonder veel moeite een intense smaak. Maak gerust een dubbele hoeveelheid, want de stoof laat zich goed invriezen.‘

 

Mijn persoonlijke keukentip
Deze luxe Tefal braadslede is mijn favoriet voor het bereiden van smakelijke braadgerechten. Niet alleen is hij gemaakt van gerecycled materiaal, maar hij bakt ook nog eens alles mooi egaal. De anti-aanbaklaag en handgrepen maken hem onmisbaar in mijn keuken. Duurzaam, handig en perfect voor elk recept!

 

 

 

Ratatouille: de film

Geen zin om te koken? Nestel je lui op de bank en geniet van de tekenfilm op streamingdienst Disney+. Waat gaat het over?

Ratatouille is een betoverende animatiefilm die de harten van culinaire liefhebbers wereldwijd heeft veroverd. De film volgt de avonturen van Remy, een jonge rat met een uitzonderlijk reuk- en smaakvermogen, die droomt van een carrière als chef-kok in een chic restaurant in Parijs. Met een onweerstaanbare mix van humor, warmte en de magie van de Franse keuken, toont Ratatouille de kracht van passie en doorzettingsvermogen. Remy’s reis van rioolrat tot sterrenchef inspireert en laat zien dat, ongeacht je achtergrond, je grootse dromen kunt najagen.

 

Luie ratatouille van Janneke

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 10 minuten
Makkelijk te maken ratatouille. Je hoeft niet alles apart te bakken, want de oven is je vriend.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 courgettes
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 4 tomaten in kwarten
  • 2 kleine rode uien elk in 8 partjes
  • 4 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 1 vers laurierblad
  • blaadjes van 2-3 takjes tijm of 1 tl gedroogde tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 25 gram verse basilicumblaadjes
  • Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.

Extra nodig

  • braadslede 25x35 cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de courgettes, aubergine en paprika in stukken van ongeveer 3 x 3 cm. Doe alle groenten plus de knoflook, laurier en tijm bij elkaar in een grote braadslede. Voeg een royale scheut olijfolie en een snuf zout toe. Hussel en zorg dat alles in een enkele laag in de schaal komt te liggen.
  • Schuif de schaal in de oven en bak ca. 45 minuten. Halverwege omscheppen.
  • Schep de groenten om, zodat het vocht van de tomaten zich mengt met de rest. Laat nog 15 tot 25 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid vocht!) verder garen in de oven.
  • Proef en maak de ratatouille zo nodig verder op smaak met 2 theelepels zout en peper. Scheur er voor het serveren wat verse basilicum over. Lekker met stokbrood

Tip: ratatouille met een Midden-Oosten twist

Voeg aan de groenten 2 el ras el hanout en 1 el harissa toe. Vervang de basilicum door verse koriander. Ook heel lekker!

 

Het kookboek We Love Groente

In dit kookboek vind je 120 sprankelende recepten waarin groente een belangrijk uitgangspunt is. Het boek is ingedeeld op eetmomenten. Van ontbijt, lunch, ‘brinner’ en borrelmoment tot familefavorieten en restjesdag. Al eerder publiceerde ik de Salade met sinaasappel.

Salade met sinaasappel en hazelnoten uit het kookboek We Love Groente van Janneke Vreugdenhil
Salade met sinaasappel en hazelnoten

 

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover We Love Groente rechtTitel : We Love Groente
Auteur : Janneke Vreugdenhil
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6381 2559
Prijs : € 29,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.