Pasta-magic uit één pan! Wie had dat gedacht? Met één pan een snel, gezond en puur pastagerecht maken. Ja, het is mogelijk. Met deze gezonde pasta met groene lentegroenten ben je vast en zeker helemaal in je sas. Makkelijk om te maken, vegetarisch en calorie-arm. Wat wil je nog meer?
Dit gezonde pasta-recept is afkomstig uit het kookboek Rani’s Goed Plan, gemaakt door schrijfster Rani de Coninck. Deze Belgische dame houdt van slim koken. Zij noemt dit koken met gezond verstand.
Wat houdt dat slimme dan in? Haar recepten zijn gebaseerd op bijvoorbeeld ‘koken voor twee dagen’, een wekelijkse restjesdag, de diepvries en hoe spring je om met de overgebleven ingrediënten. Met andere woorden: No Waste.
In het intro van het recept vertelt Rani:
‘De lente hangt in de lucht en we willen er ten volle van genieten! Voor mij gaat er niks boven die allereerste zon. Heb ik heel hard nodig na die donkere, korte winterdagen. Elke kans die ik krijg, hoe klein ook, vang ik zon op m’n neus en tank ik vitamine D. Veel tijd wil ik dan dus niet verspillen achter het fornuis! Dit one-pot wonder does the trick: je kunt alles samen klaarmaken, dus heb je achteraf ook nog eens weinig afwas!’
Welke wijn bij gezonde pasta met groene lentegroenten?
Ook bij een gezond recept mag je best jezelf verwennen met een lekker glas wijn. Deze pasta smaakt puur, en fris romig door de geitenkaas en room. Op de achtergrond proef je de verse dragon (beetje anijsachtig). Advies: kies voor een frisse witte wijn die toch een klein beetje rond aanvoelt. Denk aan een Grüner Veltliner (die is zowel fris als rond: een kameleon), maar ook een Italiaanse Vermentino of een witte Bordeaux met een kleine hoeveelheid sémillon-druif is een aanrader. Die druif is goede maatjes met de anijzige smaak van dragon.
Spaghetti met groene lentegroenten
Ingredienten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 600 gram groene asperges
- 200 gram peultjes schoongemaakt
- 3 takjes dragon* of basilicum
- 150 gram zachte geitenkaas
- 100 ml kookroom
- 1 liter groentebouillon
- 400 gram spaghetti geen capellini nemen
- olijfolie
- peper en zout
Extra nodig
- 1 grote pan
Bereiding
- Pel en snipper de ui fijn. Pel en plet de knoflook. Verwijder de onderste harde steel van de asperges en snijd de rest in stukken van 5 centimeter. Hak de blaadjes van de dragon fijn. Maak de peultjes schoon, haal de draadjes aan de snijkanten weg. Snijd de peultjes in de lengte in tweeën.
- Verhit een scheutje olie in een grote kookpot en stoof de ui en knoflook zacht. Voeg de asperges toe en laat 2 minuten meestoven. Breek de spaghetti in tweeën, leg ze in de kookpot, blus met 800 milliliter bouillon en laat mét deksel 5 minuten koken.
- Doe de room, peultjes, geitenkaas, dragon of basilicum en peper en zout in de kookpot, roer even om en laat nog 2 minuten mee opwarmen. Zet de kookpot van het vuur en laat alles 5 minuten mét deksel rusten. Als het te droog is, voeg gerust extra bouillon of room toe.
- Warm superlekker, maar zelfs afgekoeld is dit gerecht de dag erna een perfecte lunch!
Notities
TIP voor niet-vegetariërs: Voeg op het laatst gerookte kipfilet toe. Dat zorgt extra smaak en bite.
Op zoek naar meer gezonde pasta?
Bekijk voor meer gezonde pasta naar dit weekmenu met 5 gezonde pasta’s die ook snel op tafel staan.
Smaakt dit gezonde pasta recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Rani’s goed plan
Auteur : Rani de Coninck
Uitgever : Uitgeverij Pelckmans
ISBN : 978 94 6383 234 2
Prijs : € 29,50
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen