Meatless Monday

Camembert rôti van de BBQ

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Kaas op de barbecue. Dat klinkt misschien onwaarschijnlijk, toch. Maar het kan, mits het kaasje in een ‘houten’ doosje zit, zoals bij Camembert of Vacherin Mont d’Or. Pak zo’n spanen doosje in aluminiumfolie. Even (ca. 20 minuten) op de barbecue en dopen maar met knapperig stokbrood of geroosterde aardappeltjes. Intussen maak je een zomerse salade en dan genieten maar…

Ook geschikt als lunch of als alternatief voor een kaasplankje.

Wat is Vacherin Mont d’Or?

Vacherin Mont d'Or,
Vacherin Mont d’Or,

Vacherin Mont d’Or wordt gemaakt in de Franse en Zwitserse Jura. Het is een mild aromatische kaas met roodbruine korst. Heel krachtig van smaak. Sinds 1981 heeft dit kaasje een zogenaamd AOC-keurmerk. Hij wordt gemaakt van september tot begin april, van rauwe koemelk. Na 5 – 7 weken rijping wordt ie verpakt in dennenhouten doosjes die eigenlijk net iets te klein zijn. Hierdoor krijgt de kaas een licht golvende vorm.

Welke wijn bij gebakken Camembert of Vacherin Mont d’Or?

Zo’n gesmolten kaasje van de barbecue lijkt op een klassieke kaasfondue. Kies dan voor een frisse witte wijn, want anders wordt het totaal te ‘zwaar’. Denk aan een witte wijn met flink wat zuur zoals Zwitserse fendant, Italiaanse Gavi, Duitse Riesling of Sauvignon Blanc uit de Loire.

Vacherin mont d'or of Camembert van de BBQ uit het kookboek Masterclass BBQ van Julius Jaspers
Camembert rôti van de barbecue
Voorbereiding: 20 min
Gesmolten warme Camembert met wat knoflook en rozemarijn. Gril intussen de aardappeltjes krokant. Zo heb je In 20 minuten tijd een fantastisch vegetarisch hoofdgerecht.
Aantal 2 personen

Ingredienten
  

  • 18 kleine aardappeltjes in de schil

Kaas

  • 1 Camembert Vacherin Mont d’Or
  • 1 teentje knoflook in reepjes
  • 2 takjes rozemarijn gerist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel vloeibare honing

Extra nodig

  • barbecue met deksel of kamado, aluminiumfolie

Bereiding
 

  • Kook de aardappeltjes in ca. 15 minuten in de schil beetgaar.
  • Steek je barbecue aan en prepareer hem voor indirect grillen op 180 °C. Pak de camemberts uit het papier en leg de kaas terug in het doosje. Verpak het doosje rondom met aluminiumfolie.
  • Snijd klein inkepinkjes in de bovenkant van de kaas en vul die met reepjes knoflook en naaldjes rozemarijn.
  • Giet de olijfolie en de honing over de kaas en zet de Camembert ca. 15 minuten in de barbecue.
  • Snijd ondertussen de aardappeltjes doormidden en gril die krokant naast de kaas.
  • Bestrooi de aardappeltjes met zout. Zet de Camembert op tafel. Dip de kaas met de aardappeltjes of met stokbrood. Lekker met een frisse groene salade.

 

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

Camembert uit de oven

Geen zin om de barbecue aan te steken. Je kunt ook de Camembert in de oven klaarmaken. Dit recept met prei en hazelnoten is ook snel gemaakt!

Camembert uit de oven met prei uit het kookboek Ovenschotels van Wim Ballieu
Camembert uit de oven met prei

Het kookboek: masterclass BBQ

Handzaam kookboek met de lekkerste BBQ-recepten. Geschreven door tv-kok Julius Jaspers. In 70 recepten laat hij zien wat er allemaal nog meer mogelijk is met je barbecue dan alleen vis of vlees roosteren. Denk aan rijstpudding met dadels, citroencake met maanzaad of Camembert roti.

Bestellen kun je hier onderaan:

Cover Masterclass BBQ Julius JaspersTitel : Masterclass BBQ
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 4886 516 1
Prijs : € 17,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept