Complex wit

Clos de Trias uit de Rhône

De Ventoux, wijnstreek in de Valée du Rhône, heeft sinds 1973 de status van AOC gekregen maar dit resulteerde nog niet direct in een grote kwaliteitsverbetering. De wijnen uit deze gebieden mogen of willen geen Côtes du Rhône heten. Ze zijn daarom minder bekend en niet zo populair. Veel wijn wordt geproduceerd door coöperaties die de wijn voor zeer lage prijzen verkopen. Er is echter al  een aantal jaren sprake van een behoorlijke ontwikkeling. Zelfstandige boeren die niet langer de gemakkelijke weg naar de coöperatie volgen maar hun nek uit steken, nemen in aantal aanzienlijk toe.

Het gebied wordt gedomineerd door de bij fietsers wellicht bekende Mont Ventoux, een soort kale reus in een heet landschap waar het in het algemeen behoorlijk kan waaien. De naam Ventoux, van het Franse woord vent ( wind) vindt daarin zijn oorsprong. Hoewel de toegestane druivenrassen hetzelfde zijn als  in de Zuid-Rhône, heeft deze koele bergwind een duidelijk invloed op het karakter van de wijnen. De rode wijnen hebben, ongeacht hun typering, een markante frisheid, terwijl de witte en rosé wijnen altijd fruitige en florale smaakassociaties in zich hebben.

Boomlange Noor met visie

Eén van de zelfstandige wijnmakers is de Noorse Even Bakke. Na  14 jaar Californische wijnervaring,  realiseerde hij zijn langgekoesterde droom door de aankoop van Clos de Trias. Bakke combineert zijn ‘Nieuwe Wijnwereld’ ervaringen met regionale gebruiken en het gedachtegoed van Rudolf Steiner. Ecocert gecertificeerd, maar zonder Demeter keurmerk (!) wordt op Clos de Trias biologisch-dynamisch gewerkt. Het domein beschikt over 25 ha met  37 verschillende percelen, deels op de noordhelling van de Dentelles.

Complexe blend

De Clos de Trias Blanc is een blend van 80% grenache blanc en 20% clairette en  is langdurig (10 mnd) gefermeteerd, grotendeels op beton en deels  op demi-muid vaten. Het is een goudgele wijn met een geur van gedroogde abrikozenhoning, kaneel, venkel en hooi. De smaak biedt gerijpt fruit met kruidigheid en oxidatieve tonen. In de medium lange afdronk ook citrustonen en een licht bittertje.

De wijn geeft de aroma’s uitgebreid bloot als je hem een uurtje van tevoren in een karaf schenkt en niet te koud serveert ( rond 11 graden)

Wat smaakt hier lekker bij?

Deze witte wijn  is door de oxidatieve tonen en rijpheid  geen allemansvriend. Maar ben je op zoek naar een bijzondere wijn die zeer goed inzetbaar is bij een kaasplankje dan kan dit je keus zijn! De wijn combineert namelijk wonderwel bij diverse kazen zoals:

Chaource : de frisse tonen van de kaas worden versterkt door het oxidatieve accent in de wijn en de bitters worden onderdrukt.

Stilton: Het pittige en ziltige van de kaas wordt door de frisheid en mineraliteit van de wijn wat milder en de nootachtige tonen van de wijn wordt versterkt door de kaas.

Maar probeer hem ook eens met Pompoenrösti uit Zwitserland. De pompoen met zijn zachte structuur combineert goed met deze volle witte wijn met een frisse afdronk om het zoetje van de pompoen wat tegenwicht te bieden.

De tekst is geschreven door  Titia Boxma 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.