Meatless Monday

Verse rode bieten curry met noten en bonen

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Verse rode bieten koken is een fluitje van een cent. En eigenlijk toch net wat lekkerder dan wanneer je ze kant-en-klaar gekookt koopt. Maak er vervolgens deze zéér gezonde rode bieten curry van. Aangevuld met kidneybonen en cashewnoten wordt dit plotsklap een verrassend vegetarisch hoofdgerecht. En mocht je geen fan van rode bietjes zijn, dan ben je nu gegarandeerd om.

portret Hugh Fearnley-Whittingstall
portret Hugh Fearnley-Whittingstall

Ken je de Britse kookboeken schrijver Hugh Fearnley-Whittingstall? Al jarenlang schrijft hij dikke kookboeken en ik heb er inmiddels 5 in mijn kast staan. In de loop der jaren is hij steeds bewuster gaan eten en koken. Na het enorme succes van VEG! en HEEL VEEL VEG!, is er nu ‘ETEN ALS DE BESTE’. Eigenlijk is dit vooral een leesboek; boordevol kennis en feiten over gezond eten. Deze bietencurry komt uit z’n nieuwste boek. Hugh ziet het als een eenpansgerecht. Maar daar zijn we het niet mee eens. Ons advies luidt: combineer deze verse rode bieten curry met zilvervliesrijst, koriander en een groene salade; je zult verrast zijn.

Welke wijn bij verse rode bieten curry?

De smaak van deze bieten curry is kruidig, aards en licht zoetig met een fijne bite van beetgare bietjes en noten. Kies hier rode wijn bij met dezelfde uitgangspunten: bijvoorbeeld een Italiaanse Primitivo of Zinfandel uit Californië. Voldoende body, maar met gestoofde fruitaroma’s en rijpe tannines. Dat sluit naadloos aan.

Verse bieten curry met bonen en noten uit het kookboek Eten als de Beste van Hugh Fearnley-Whittingstall
Verse rode bieten curry met bonen en noten
Voorbereiding: 1 uur
Dit is een fantastische manier om rode bietjes te eten. Verse rode bieten kook je met een rode currypasta, specerijen en tomaten-passata. Heel makkelijk om te maken! Bovendien supergezond.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 1200 gram verse rode bieten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • 30 gram verse gember geraspt
  • 4 teentjes knoflook uit de knoflookpers
  • 2 eetlepels rode currypasta
  • 150 gram cashewnoten
  • 500 ml passata
  • 500 ml groentebouillon van een tablet
  • 1 blikje rode kidneybonen 265 gram uitlekgewicht, uitgelekt
  • zeezout versgemalen peper
  • 100 ml volle yoghurt voor erbij
  • 3 eetlepels verse koriander grofgehakt

Bereiding
 

  • Schil de bietjes en snijd ze in stukjes van 2 à  3 centimeter.
  • Zet een grote pan op matig vuur en schenk de olie erin. Voeg als deze heet is de ui toe. Draai als hij begint te sissen het vuur wat lager en fruit de ui ca. 8 minuten. Doe de gember, knoflook en currypasta erbij. Roerbak ca. 2 tot 3 minuten mee.
  • Roer de bietjes en cashewnoten door de specerijenmix. Schenk de passata en bouillon erbij. Breng aan de kook. Draai het vuur wat lager en kook de bietjes onafgedekt ca. 15 minuten. Roer af en toe door. Als je denkt dat de curry dik genoeg is, leg dan de deksel op de pan.
  • Roer de rode bonen door de curry. Kook de curry, zonodig met deksel op de pan, in nog ca. 10 minuten beetgaar (proef of je de bietjes gaar genoeg vindt, anders laat je het nog even doorsudderen).
  • Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over 6 warme kommen of borden. Schep wat yoghurt erop. Bestrooi met de koriander.
  • Lekker met zilvervliesrijst en een groene salade met geitenkaas.

Het kookboek

De Britse tv-kok is helemaal op de gezonde toer. Na de kookboeken Veg en Heel veel veg is er nu dit boek Koken als de beste. Met dit boek gaat hij nog een stapje verder. Hij wil verandering tot stand brengen in je eetpatroon. Aan de hand van 7 eenvoudige basisprincipes vat hij alle kennis en feiten over gezond eten samen. De overkoepelende boodschap is: kies voor natuurlijke voeding! Een boek boordevol informatie. Pas op pagina 212 begint hij met zijn 100 inspirerende recepten.

Bestellen kun je hier:

Cover Eten als de besteTitel : Eten als de beste
Auteur : Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1668 7
Prijs : € 27,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept