Ga terug
+ servings
Bolognesesaus
Ragù alla bolognese
Na vele malen experimenteren met verschillende recepten (o.a. Claudia Roden en TimeLife) is dit mijn ultieme bolognesesaus recept geworden. Wij zijn er dol op en maken hem nooit meer anders!
Aantal 4 personen
Voorbereiding 30 minuten
Kook tijd 1 uur
1 uur 30 minuten

Ingrediënten
  

  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • ½ winterwortel fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 4 champignons fijngehakt
  • 100 gram pancetta dikgesneden
  • 500 gram h/o/h gehakt
  • 300 ml rode wijn
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml vleesbouillon van een tablet
  • 150 ml slagroom
  • zout versgemalen peper
  • snufje nootmuskaat
  • 250 gram kippenlevertjes*
  • 300 gram spaghetti

Instructies
 

  • Verhit de boter en olijfolie in een hapjespan en fruit de groenten ca. 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de pancetta en gehakt toe en bak ca. 5 minuten mee. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Laat de wijn helemaal inkoken tot alle vloeistof verdampt is. Roer dan de tomatenpuree en de bouillon erdoor. Breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus ca. 45 minuten sudderen, met de deksel schuin op de pan.
  • Roer de slagroom door de saus en laat dan nog 15 minuten zachtjes doorkoken in een onafgedekte pan zodat de saus nog wat indikt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Notities

*Voor de liefhebber: eventueel 250 gram gebakken kippenlevertjes (fijngehakt) op het laatst door de saus roeren. Dat maakt de bolognesesaus nog dieper van smaak.

Voedingswaarde

Calorieën: 1006kcal | koolhydraten: 64g | eiwit: 37g | vet: 60g | verzadigd vet: 28g | cholesterol: 175mg | vezels: 3g | suiker: 6g | vitamine C: 3mg