Klassieker

Hollandse hachee

Wie maakt er nog een ouderwetse hachee? Ik dus! Het is een echte Hollandse klassieker die ik elke winter weer opnieuw meerdere malen op tafel zet. Hoewel het een simpel stoofgerecht is, heb ik hier toch heel wat mee geëxperimenteerd. De saus moet een lekkere kruidigheid hebben, er moeten voldoende uien in zitten, maar ook de verhouding tussen vlees en saus is belangrijk. Graag deel ik mijn perfecte versie van echte hachee. En wat drink je erbij? Wijn of toch liever bier? Aan jou de keus.

Welke wijn bij hachee?

De juiste begeleider voor hachee is een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse Pinotage staat hier z’n mannetje.

5x Speciaalbier van Hopt
5 Speciaalbiertjes van de firma Hopt

Welk speciaalbiertje bij hachee?

Mijn man drinkt graag ‘Speciaalbier’. Dat was de aanleiding voor de firma ‘HOPT Discover Better Beer’ om mij 5 bijzondere biertjes te sturen. Speciaal om te testen in combinatie met mijn klassieke hachee. Dus zo gezegd, zo gedaan. We proefden Saint Bernardus ABT 12, Tynt Meadow English Trappist Ale, Embrasse Dochter van de Korenaar, Põhjala öö en Mont des Cats. De verschillen waren groot, evenals de alcoholpercentages (van 7.4 – 10.5%).

Speciaalbier ingeschonken HOPTFavoriet in combinatie met hachee? Als eerste uit de bus; de Tynt Meadow English Trappist Ale. Een mooi kastanjebruin biertje met chocolade-en tabakstonen, maar ook voldoende zoet en fruit van pruimen en vruchtenjam. Goede tweede was Embrasse, wat bruiner met koffie- en gekonfijt fruit-aroma’s.

Voor mij persoonlijk als niet-bier liefhebber gaat de voorkeur uit naar Saint Bernardus ABT 12.  Deze heeft minder bitters, maar naast zoet ook een mooie fruitige frisheid. Zelfs voor een niet-bierliefhebber een goede combinatie.

4 à 5 personen30 minuten + 3 uur stoven

 

Ingrediënten

  • 4 uien
  • 1 kg sucadelappen, op kamertemperatuur, in blokjes
  • 3 eetlepels bloem
  • zout, versgemalen peper
  • 30 gram boter
  • 2 eetlepels olie
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 300 ml runderbouillon
  • 3 eetlepels (kruiden)azijn
  • 1 ½ eetlepel appelstroop

Stap 1

Snijd de uien in halve ringen. Spreid de blokjes rundvlees uit op een plank. Dep het vlees eventueel droog met keukenpapier. Bestrooi met zout, peper en bloem. Hussel goed door elkaar.

Stap 2

Verhit 15 gram boter en 1 eetlepel olie in een braadpan met dikke bodem. Bak op hoog vuur de helft van de vleesblokjes bruin. Schep het uit de pan en herhaal met de rest van de boter, olie en de rest van het vlees. Schep ook de tweede helft uit de pan.

Stap 3

Fruit de uien al omscheppend in ca. 10 minuten in het achtergebleven bakvet, zodat ze mooi bruin worden. Regelmatig omscheppen.

Stap 4

Doe het vlees terug in de pan. Voeg toe: laurierblaadjes, kruidnagel, bouillon, azijn en appelstroop. Breng aan de kook. Zet het vuur op z’n allerlaagst, leg de deksel op de pan en laat het in ca. 2 tot 3 uur stoven. Gebruik zonodig een sudderplaatje. (Het vlees wordt pas echt mals als het vocht in de pan net niet kookt!)

Stap 5

Breng de hachee op smaak met zout en peper.

Lekker met puree en spruitjes. Maar ook waanzinnig lekker in combinatie met hutspot, of met rodekool met appel (toprecept van mijn schoonmoeder.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *