Klassieker

Hollandse hachee

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Wie maakt er nog een ouderwetse hachee? Ik dus! Het is een echte Hollandse klassieker die ik elke winter weer opnieuw meerdere malen op tafel zet. Hoewel het een simpel stoofgerecht is, heb ik hier toch heel wat mee geëxperimenteerd. De saus moet een lekkere kruidigheid hebben, er moeten voldoende uien in zitten, maar ook de verhouding tussen vlees en saus is belangrijk. Graag deel ik mijn perfecte versie van echte hachee. En wat drink je erbij? Wijn of toch liever bier? Aan jou de keus.

Welke wijn bij hachee?

De juiste begeleider voor hachee is een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse Pinotage staat hier z’n mannetje.

5x Speciaalbier van Hopt
5 Speciaalbiertjes van de firma Hopt

 

Welk speciaalbiertje bij hachee?

Mijn man drinkt graag ‘Speciaalbier’. Dat was de aanleiding voor de firma ‘HOPT Discover Better Beer’ om mij 5 bijzondere biertjes te sturen. Speciaal om te testen in combinatie met mijn klassieke hachee. Dus zo gezegd, zo gedaan. We proefden Saint Bernardus ABT 12, Tynt Meadow English Trappist Ale, Embrasse Dochter van de Korenaar, Põhjala öö en Mont des Cats. De verschillen waren groot, evenals de alcoholpercentages (van 7.4 – 10.5%).

Speciaalbier ingeschonken HOPTFavoriet in combinatie met hachee? Als eerste uit de bus; de Tynt Meadow English Trappist Ale. Een mooi kastanjebruin biertje met chocolade-en tabakstonen, maar ook voldoende zoet en fruit van pruimen en vruchtenjam. Goede tweede was Embrasse, wat bruiner met koffie- en gekonfijt fruit-aroma’s.

Voor mij persoonlijk als niet-bier liefhebber gaat de voorkeur uit naar Saint Bernardus ABT 12.  Deze heeft minder bitters, maar naast zoet ook een mooie fruitige frisheid. Zelfs voor een niet-bierliefhebber een goede combinatie.

Hollandse hachee

Hollandse Hachee

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 3 uur
Totaal: 3 uur 30 minuten
Heerlijke klassieker uit de Nederlandse keuken. Winterse stoofpot op basis van rundvlees. 
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 uien
  • 1 kg sucadelappen op kamertemperatuur, in blokjes
  • 3 eetlepels bloem
  • zout versgemalen peper
  • 30 gram boter
  • 2 eetlepels olie
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 300 ml runderbouillon
  • 3 eetlepels kruidenazijn
  • 1 ½ eetlepel appelstroop

Bereiding
 

  • Snijd de uien in halve ringen. Spreid de blokjes rundvlees uit op een plank. Dep het vlees eventueel droog met keukenpapier. Bestrooi met zout, peper en bloem. Hussel goed door elkaar.
  • Verhit 15 gram boter en 1 eetlepel olie in een braadpan met dikke bodem. Bak op hoog vuur de helft van de vleesblokjes bruin. Schep het uit de pan en herhaal met de rest van de boter, olie en de rest van het vlees. Schep ook de tweede helft uit de pan.
  • Fruit de uien al omscheppend in ca. 10 minuten in het achtergebleven bakvet, zodat ze mooi bruin worden. Regelmatig omscheppen.
  • Doe het vlees terug in de pan. Voeg toe: laurierblaadjes, kruidnagel, bouillon, azijn en appelstroop. Breng aan de kook. Zet het vuur op z’n allerlaagst, leg de deksel op de pan en laat het in ca. 2 tot 3 uur stoven. Gebruik zonodig een sudderplaatje. (Het vlees wordt pas echt mals als het vocht in de pan net niet kookt!)
  • Breng de hachee op smaak met zout en peper.

Wat eten bij hachee?

Lekker met puree en spruitjes. Maar ook waanzinnig lekker in combinatie met hutspot, of met rodekool met appel (toprecept van mijn schoonmoeder.)

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

  1. Loes A 3 december 2024 om 11:30 uur

    Hallo
    Het lijkt mij erg smakelijk om zelf een keer hachee te maken. Wat wordt er bedoeld met kruidenazijn?
    Hartelijke groet
    Loes

    • Jolande Vos Jolande Vos 3 december 2024 om 11:50 uur

      Dag Loes, wat leuk dat je mijn hachee gaat maken. Ik bedoelde hier de kruidenazijn van Tromp & Rueb, te koop bij de Jumbo. Maar heel eerlijk gezegd: eigenlijk kun je gewoon elke azijn gebruiken die je in je kast hebt staan. Succes ermee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept