Basisrecept

Dukkah maken; dat doe je zo!

Simpel koken, daar houdt de Britse Rukmini Iyer van. Ze schreef al eerder twee kookboeken met simpele ovenrecepten. Haar nieuwste lot aan de boom is ‘Wereldse bakplaat’, boordevol makkelijke gerechten uit de oven. Uit dit kookboek komt het vegetarische gerecht: pompoen & linzen, granaatappel en dukkah. 

Belangrijk ingrediënt in dit gerecht is de zogenaamde Dukkah! Maar wat is dukkah eigenlijk? Het is een noten-specerijenmengsel uit de keuken van het Midden-Oosten. Oorspronkelijk afkomstig uit Egypte. ‘Dukh’ betekent stampen. En dat klopt, want alles is fijngestampt. Je kunt het kant-en-klaar online kopen. Maar wij maken het even zelf! (Dit staat niet in het kookboek van Rukmini!). Vandaag maken we eerst dukkah, dit onderdeel heb je nodig voor het overheerlijke recept van Pompoen & Linzen.

Pompoen uit de oven met linzen met dukkah
Pompoen uit de oven met linzen en dukkah

 

Dukkah maken, dat doe je zo
Voorbereiding: 10 minuten
Dukkah maken is simpel. Maak meteen wat meer, want je kunt het makkelijk bewaren voor de volgende keer.

Ingredienten
 

voor ca. 125 gram dukkah

  • 50 gram blanke amandelen en/of hazelnoten
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • ½ theelepel venkelzaad
  • 50 gram sesamzaad
  • 1 theelepel zeezout
  • ½ eetlepel versgemalen zwarte peper

Bereiding
 

  • Doe in een kommetje alle ingrediënten voor de dukkah, behalve het sesamzaad. Verhit een koekenpan met dikke bodem. Rooster het specerijenmengsel tot de noten lichtbruin zijn en de specerijen geuren. Voeg halverwege het sesamzaad toe (dit verbrandt namelijk vrij snel). Laat afkoelen.
  • Maal alles fijn in een vijzel of in de foodprocessor. Breng op smaak met zout en peper.

Dukkah kun je vrij lang bewaren in een afgesloten potje. Lekker over eiergerechten, groente en salades. Ik vind het zelf heel lekker over plakjes avocado.

 

Kookboek Wereldse bakplaat

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

Bestellen kun je hier:

Cover Wereldse Bakplaat Titel : De Wereldse Bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1655 7
Prijs : € 19,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept