Meatless Monday

Quinoasalade met geroosterde groenten

Geen koude salade, maar een warme! Weleens van gehoord? Is het dan nog wel een salade, zou je denken. Nou ja, wél dus. In feite is dit een lauwwarme quinoasalade. Daarom past ie ook zo goed op zo’n herfstige maandag als vandaag. Uitstekend voor de lunch. Maar ook koud heel lekker, en daarom geschikt om mee te nemen naar je werk. Liever als hoofdgerecht? Dat kan ook, maar voeg er dan bijvoorbeeld feta aan toe voor wat extra eiwitten.

Dit gerecht op basis van quinoa is afkomstig uit het kookboek ‘ Salade in 6 stappen’ van de Deense schrijfster Ditte Ingemann. Zij is een echte saladespecialist. In het boek staan maar liefst 100 recepten die allemaal echt meer dan de moeite waard zijn; van gevulde salades, lichte salades, warme salades tot vrouwelijke, mannelijke en supergezonde salades. Deze salade hebben we iets aangepast; iets meer tomaat en iets meer olijven. En we roosteren de groenten (in plaats van grillen), want dat gaat sneller en efficiënter.

Welke wijn bij quinoasalade met gegrilde groenten?

De salade smaakt licht nootachtig met beetgare groenten en zoute olijven. Wij combineerden deze salade met een sappige rosé. En dat bleek een goede keus. Maar je kunt ook kiezen voor een Pinot Noir uit Duitsland.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 venkelknol
  • 250 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 225 g quinoa
  • 4 el pijnboompitten
  • handvol bladpeterselie
  • 15 zwarte olijven zonder pit

 

  • tahindressing
  • 2 el tahin
  • 1 el olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • 1-2 el water
  • zout en peper

Stap 1

Oven voorverwarmen op 225 °C. Maak de venkel schoon en snijd hem in zeer dunne plakken, bij voorkeur met een mandoline. Halveer de kerstomaatjes en snijd de courgette ook in dunne plakjes. Hak de teentjes knoflook fijn en meng ze met de olijfolie in een kom. Spreid de groenten uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de groenten in ca. 10 minuten beetgaar.

Stap 2

Bereid intussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Afgieten en laat eventueel wat afkoelen. Rooster de pijnboompitten in een hete, droge koekenpan tot ze kleur beginnen te krijgen.

Stap 3

Maak de dressing. Klop de tahin, olijfolie, het citroensap, water en zout en peper door elkaar en meng met de warme quinoa. Meng de quinoa voor het serveren met de geroosterde  groenten en de gehakte peterselie en olijven. Bestrooi met de geroosterde pijnboompitten en garneer met extra gehakte peterselie.

Meer ideeën?

Benieuwd naar nog meer leuke salades uit dit kookboek? De aardappelsalade met korianderpesto en de salade met zoete aardappel en feta zijn ook aanraders.

Bestellen kun je hier:

Cover Salade in 6 stappen Titel : Salade in 6 stappen
Auteur : Ditte Ingemann
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 728 33
Prijs : € 25,-

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *