Klassieker

Reubensandwich uit New York

Weleens gehoord van een Reubensandwich? Ik niet (tenminste dat dacht ik), tot het moment dat ik deze tosti tegenkwam in het geweldige kookboek De Wereld Thuis van Ronald Giphart en Mascha Lammes.

Bij nader inzien kwam ik er achter dat ik deze sandwich wel degelijk kende. Al zoekend op internet kwam ik op de Wikipedia-pagina van dit broodje. Want wat is een Reubensandwich? Het is een echte Amerikaanse klassieker, een gegrilde sandwich met corned beef, Zwitserse kaas, zuurkool en Russische (oftewel Thousand Island) dressing.

Ik had deze sandwich eerder gegeten toen ik jaren geleden in New York was. Deze torenhoge sandwich was dé specialiteit van restaurant  Reuben’s Delicatessen; een Joodse Deli in Manhattan. De inmiddels overleden Arnold Reuben creëerde dit broodje in 1914. En die moest toch echt geprobeerd worden. Maar hij was zo BIG en HUGE, we kregen hem niet op.

Welke wijn bij Reubensandwich?

Bij zo’n heftig broodje als dit drink je liever bier dan wijn. Bij voorkeur een donker biertje. Wil je toch wijn, kies dan voor een glas Sauvignon Blanc of Riesling.

Reubensandwich uit het kookboek De Wereld Thuis van Ronald Giphart en Mascha Lammes

Reubensandwich uit New York

Voorbereiding: 20 minuten
wachttijd 30 minuten
Totaal: 50 minuten
Romig, krokant, zout, friszuur en smeuïg; zo smaakt dit wereldse broodje (tosti) naar een recept van Reuben’s Delicatessen in Manhattan.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram zuurkool
  • 8 sneetjes zuurdesembrood
  • roomboter
  • 8 plakjes cheddar kaas
  • 12 plakken pekelvlees ca. 100 gram

Thousand Island-dressing

  • 125 gram mayonaise
  • 2 eetlepels Heinz ketchup
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel zoetzure augurk fijngesneden
  • ½ sjalotje fijngesnipperd
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Maak eerst de dressing. Doe in een ruime kom alle ingrediënten en meng door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Zet minimaal 30 minuten in de koelkast om de smaken op elkaar in te laten trekken.
  • Kook de zuurkool volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking; ca. 25 minuten met ca. 100 ml water. Giet af en laat uitlekken in een vergiet.
  • Zet een grote koekenpan op matig vuur en verwarm de pan ca. een paar minuten. Bestrijk de boterhammen aan één kan royaal met roomboter. Leg er twee in de pan, met de beboterde kant naar beneden. Besmeer ze met een flinke dot dressing. Leg op elke boterham een pluk zuurkool, 2 plakken cheddar en drie plakken pekelvlees. Schep nog wat dressing op het vlees. Dek af met een beboterde boterham met de beboterde kan naar boven. Druk de sandwiches goed aan.
  • Bak de onderkant knapperig en goudbruin in ca. 5 minuten. Draai de sandwiches om en bak de andere kant knapperig. Herhaal dit met de andere sandwiches. Snijd ze voor het serveren doormidden.

Het kookboek De Wereld Thuis

Heerlijk kookboek van het echtpaar Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes. Mooie verzameling bijzonder lekkere recepten van over de hele wereld. We publiceerden al eerder een paar recepten uit dit boek: Indiase Butter chicken en Tom Kha Kung uit Thailand. Een aanrader!

Bestellen kun je hier:

Cover De Wereld ThuisTitel : De Wereld Thuis
Auteur : Ronald Giphart en Mascha Lammes
Uitgever : Uitgeverij Thomas Rap
ISBN : 978 94 004 0580 6
Prijs : € 24,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept