Lekker doordeweeks

Kikkererwten stoofpot met koolvis en harissa

Kikkererwten ogen misschien saai. Maar ze zijn onwaarschijnlijk veelzijdig en interessant. Dat laten moeder en dochter (Lucrees van Groningen & Marietje Bosma) zien in hun kookboek met ruim 80 zeer creatieve recepten waarin kikkererwten de hoofdrol spelen. Deze lekkere budget – stoofpot met koolvis is daar een goed voorbeeld van. Je waant je meteen in het Midden-Oosten.

Gedroogde kikkererwtenAls je aan kikkererwten denkt, dan denk je natuurlijk in eerste instantie aan hummus. Uiteraard staat deze succesvolle dip ook dit kookboek. Maar er is veel meer. Je vindt in dit boek niet alleen hartige gerechten, maar ook heel veel zoete.
Uitgangspunt: bij voorkeur gedroogde kikkererwten. Waarom? De smaak is beter en de kikkererwten houden meer bite. Maar de dames (Lucrees en Marietje) vermelden in al hun recepten beide mogelijkheden. Dus je kunt dan zelf kiezen of snelheid van belang is. In dit visrecept gaan we uit van een blikje en dan ben je in 30 minuten klaar. Maar wil je weten hoe je de gedroogde kikkererwten het beste kunt koken. Lees dan hier verder (ons hummus recept).

Welke wijn bij kikkererwten met koolvis en harissa?

Deze stoofpot heeft een echte Midden-Oosten smaak. De saus is zurig-hartig en licht pittig. Drink hier bijvoorbeeld een wat vollere rosé bij, zoals een Spaanse rosado uit Navarra. Goede frisse zuren die aansluiten bij de gepekelde citroen en tomaten, maar daarnaast voldoende body om overeind te blijven.

Kikkererwten stoofpot met koolvis en harissa

Bereiding: 22 minuten
In het Midden-Oosten combineren ze graag kikkererwten met vis. In deze snelle stoofpot kun je de koolvis vervangen door elke andere witvis. Net wat jij lekker vindt.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 400 gram koolvisfilet in blokjes
  • olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • zout
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 gele paprika in kleine blokjes
  • 1 blik gepelde tomaten in grove stukken
  • flinke snuf gemalen kardemom
  • 2 eetlepels harissa
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 gepekelde ingelegde citroen, in kleine stukjes
  • 400 gram gare kikkererwten
  • 250 ml groentebouillon
  • 3 eetlepels koriander fijngehakt

Bereiding
 

  • Meng de koolvis met twee eetlepels olijfolie, komijn, koriander, één teen fijngehakte knoflook en een theelepel zout en laat marineren. Het liefst een uurtje, maar korter kan natuurlijk ook; de smaken zijn dan alleen iets minder goed ingetrokken.
  • Giet een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en de paprika in een paar minuten glazig op halfhoog vuur. Doe de tweede teen knoflook en de stukken tomaat erbij en laat de smaken even intrekken. Roer na een minuut de kardemom, harissa, tomatenpuree, citroen en de kikkererwten erdoor. Giet de bouillon erbij en laat nog een paar minuten sudderen. Kneus een deel van de kikkererwten met een stamppot stamper.
  • Doe de stukken vis bij de saus en laat deze in drie à vier minuten gaar worden. Roer het voorzichtig om, zodat de vis heel blijft. Breng zonodig op smaak met zout. Schep het gerecht op een serveerschaal en bestrooi met koriander.
  • Lekker met groene salade en (Turks) brood om alle heerlijke saus mee op te eten.

Het kookboek

Creatief kookboek met kikkererwten in de hoofdrol. Gemaakt door moeder Lucrees van Groningen (fotografe) en haar dochter Marietje Bosma (master-student). Allebei uitstekende thuiskoks. Al jarenlang zijn zij fan en ontdekten de veelzijdigheid van deze peulvrucht. Zij bundelden hun ervaringen, recepten en bevindingen en creëerden in eigen beheer dit unieke kookboek.

Bestellen kun je hier:

Cover Het Kikkererwten kookboek Titel : Het Kikkererwten Kookboek
Auteur : Lucrees van Groningen en Marietje Bosma
ISBN : 978 90 90 3444 23
Prijs : € 24, 95

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de schrijvers. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept