Ga terug
+ servings
Kip uit de oven met olijven en citroen
Kip uit de oven met olijven
Malse kip in een kruidige fris-zure saus. Héél simpel om te maken. Kwestie van mengen en de oven doet het werk.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 30 minuten
Oventijd 1 uur
1 uur 30 minuten

Ingrediënten
  

  • 2 citroenen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ¾ theelepel kurkuma
  • ¾ theelepel gemberpoeder
  • ¾ eetlepel honing
  • 125 ml droge witte wijn
  • ½ knoflookbol tenen gesnipperd
  • 8 kippendijfilets kamertemperatuur
  • 60 gram kappertjes uitgelekt
  • 100 gram ontpitte groene olijven
  • 1 potje gegrilde artisjokken à 180 gram uitgelekt
  • 12 gram korianderblaadjes fijngehakt
  • Zout versgemalen peper

Instructies
 

  • Maak eerst de zogenaamde gekookte citroen. Was 1 citroen goed af onder koud stromend water. Breng de citroen in een pan met ruim water aan de kook. Leg een kleinere maat deksel in de pan, zodat de citroen niet kan gaan drijven. Kook de citroen ca. 30 minuten tot hij helemaal zacht is als je erin knijpt. Giet af en laat afkoelen. Snijd de gekookte citroen in piepkleine stukjes. Pers de andere citroen uit.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng in een grote schaal: citroensap, kurkuma, gemberpoeder, honing, wijn en zout en peper. Voeg de fijngehakte knoflook toe en de kippendijen. Schep alles goed door elkaar zodat de kip helemaal bedekt is.
  • Leg kip + vloeistof in de ovenschaal of braadslede. Verdeel erover: kappertjes, olijven, artisjokken en de helft van de gekookte citroen (andere helft bewaren voor een andere keer). Schep alles nog even om. Bak de kip in ca. 1 uur in de oven bruin en helemaal gaar.
  • Haal de schaal uit de oven en bestrooi met verse koriander. Lekker met couscous (neemt de saus lekker op!).

Voedingswaarde

Calorieën: 570kcal | koolhydraten: 10g | eiwit: 39g | vet: 39g | verzadigd vet: 10g | cholesterol: 150mg | vezels: 4g | suiker: 2g | vitamine C: 43mg