Op de bakplaat

Gehakt uit de oven met feta

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Eenvoudig om te maken, subliem van smaak; dat zijn deze lamsgehaktballetjes uit de oven. Meestal zijn gehaktballetjes van lamsvlees ietsje prominenter van smaak dan die van rund- of varkensvlees. Maar door de feta, za’atar-kruiden en de ruime hoeveelheid peterselie worden deze balletjes smeuïg en kruidig. Een eye-opener!

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

Opnieuw een gerecht uit een van de populaire kookboeken van de Britse Rukmini Iyer. Dit keer komt er gehakt uit de oven op z’n Midden-Oosters. In haar kookboeken zet zij de zogenaamde ‘baktray’ centraal. Dus alle ingrediënten gaan in één keer in de braadslede, ovenschotel of op de bakplaat. Snel, makkelijk en boordevol smaak. Voor dit gerecht heb je een middelgrote braadslede nodig (25 x 35 cm). Maar let op: Rukmini adviseert dat dit voldoende is voor 4 personen. Wij vinden dit aan de krappe kant. En een salade erbij is echt noodzakelijk. Mijn waldorfsalade smaakt hier perfect bij.

Welke wijn bij gehakt uit de oven met feta?

Deze smeuïge gehaktballetjes met een lichte sesamzaad-smaak (afkomstig van de za’atar) combineren prachtig bij de bulgur en tomaten. De Griekse yoghurt en verse koriander maken het geheel kruidig en fris. Dat vraagt om een wijn met frisse zuren. We proefden een witte Chenin Blanc uit Zuid-Afrika en een rode Beaujolais erbij. Beide combineren uitstekend. De Beaujolais accentueert de frisheid in het gerecht, terwijl de Chenin Blanc de kruidigheid ondersteunt. Dus kies wat jij lekker vindt; wit of rood.

Lamsgehaktballetjes uit de oven met feta en bulgur uit Wereldse bakplaat van Rukmini Iyer
Lamsgehaktballetjes met feta uit de oven
Voorbereiding: 25 min
Oventijd 30 min
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 400 gram lamsgehakt
  • 40 gram platte peterselie
  • 1 ei
  • 100 gram feta
  • 4 theelepels za’atar
  • 1 theelepel zeezout
  • 400 ml kippenbouillon
  • 200 gram bulgur afgespoeld
  • 250 gram kerstomaatjes gehalveerd
  • 1 rode ui in dunne halve ringen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • sap van 1 citroen

Opdienen met

  • handvol verse koriander
  • 1 bakje Griekse yoghurt 5%

Extra nodig

  • keukenmachine, braadslede 25 x 35 cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Doe in een keukenmachine: gehakt, peterselie, ei, feta, za’atar en zout. Hak fijn tot alles goed gemengd is. Zet weg. Warm de kippenbouillon op.
  • Leg de bulgur, halve kerstomaatjes en ui in de braadslede. Schenk de warme bouillon en olijfolie erover. Draai met vochtige handen balletjes ter grootte van een walnoot van het gehaktmengsel (je zou er ca. 24 moeten hebben) en verdeel ze over de bulgur.
  • Zet de braadslede in de oven. Bak ca. 25 tot 30 minuten tot de gehaktballetjes net bruin zijn en de bulgur gaar is. Knijp de citroen erboven uit. Bestrooi met koriander. Serveer met de losgeroerde yoghurt.
  • Lekker met waldorfsalade met druiven, of een groene salade.

Het kookboek

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

Bestellen kun je hier:

Cover Wereldse BakplaatTitel : De Wereldse Bakplaat
Auteur : Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1655 7
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept